Bourgeois: ‘Álle bevoegdheden moeten naar Vlaanderen verhuizen'

N-VA wil totale Vlaamse autonomie in 2014

N-VA wil totale Vlaamse autonomie in 2014

Geert Bourgeois (N-VA) wil dat alle bevoegdheden naar Vlaanderen verhuizen. ‘Fiscaliteit, werk, gewoon alles.' Foto: pn

N-VA moet in 2014 zo groot worden dat ze haar wil kan opleggen aan de Franstaligen. Zij zullen dan moeten aanvaarden dat Vlaanderen en Wallonië scheiden, zegt Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois. Bourgeois droomt er overigens van Vlaanderen dan te leiden.

Het is al zo vaak gezegd, maar het ziet ernaar uit dat in mei 2014 echt de moeder van alle verkiezingen zal plaatsvinden. Met als centraal thema: moet België blijven bestaan of niet? Als het van Geert Bourgeois afhangt, zullen de wegen van Vlaanderen en Wallonië na de stembusslag scheiden. In een interview met onze zusterkrant De Standaard maakt hij al iets meer duidelijk wat zijn partij precies bedoelt met ‘een confederaal België'.

In de peilingen schommelen de Vlaams-nationalisten nu al rond de 40 procent. Als N-VA na de verkiezingen inderdaad incontournable wordt, kan de partij volgens Bourgeois haar wil opleggen.

‘Dan moeten de Franstaligen volgen. (...) De Franstalige democratie kan daarvan toch enkel akte nemen? (...) Ze zullen snel merken waar de klepel hangt. (...) In een huwelijk gaat dat ook zo. Als de ene partner zegt: Ik wil dat . En de andere zegt: Neen . Dan is het afgelopen.'

Volgens de nummer één van N-VA in de Vlaamse regering moeten alle bevoegdheden naar Vlaanderen verhuizen: fiscaliteit, werk, sociale zekerheid. ‘Gewoon alles', klinkt het.

Vlaams minister-president

Toch zijn er nog enkele dingen die Bourgeois samen met de Franstaligen wil doen, zoals Brussel besturen. ‘De Franstaligen moeten niet denken dat ze Brussel krijgen. (...) Brussel als gemeenschappelijke hoofdstad laten we niet los.' Hoe dat allemaal precies moet gebeuren, daarvoor heeft N-VA nog geen concreet plan. Als het van Bourgeois afhangt, stapt N-VA overigens wel in een federale regering. Maar dan alleen om het confederale plan uit te voeren. ‘Geen akkoord, geen federale regering', waarschuwt hij.

Bourgeois droomt er ook van Kris Peeters na 2014 op te volgens als Vlaams minister-president. ‘Ik word straks 62 jaar. Ik zou heel graag nog een prominente rol spelen. Ik wil de uitdaging aangaan', zegt hij daarover.

Corrigeer

MEER NIEUWS