Ciolek is verrassende sneeuwkoning van chaotische Milaan-Sanremo

Gerard Ciolek heeft een door sneeuw geteisterde Milaan-Sanremo gewonnen. De Duitser klopte verrassend Peter Sagan op de meet in een sprint met zes. Fabian Cancellara werd derde. Door de hevige sneeuwval werden onderweg de beklimmingen van de Passo Del Turchino en Le Manie geschrapt. De renners legden meer dan 50km in de autobus af. Bij de herstart waren héél wat renners, onder andere Tom Boonen, al boos afgestapt.

 De 104de Milaan-Sanremo zal de geschiedenisboeken ingaan als die van de chaos en de sneeuw. De Italiaanse 'Primavera' was vandaag in geen velden of wegen te bespeuren tussen Milaan en Sanremo. Door de felle sneeuwbuien besliste de wedstrijdorganisatie tijdens de race om de passage rond de Turchino en Le Manie te schrappen.

Na 117 kilometer verdween héél het peloton in de ploegbussen om goed 50 kilometer verder opnieuw op de fiets te kruipen. Voor veel renners - waaronder Tom Boonen, Matthew Goss en Joaquin Rodriguez - hoefde het toen allemaal niet meer. Zij gaven er de brui aan. Zes koplopers (Bak, Lastras, Montaguti, Belkov, Fortin, Rosa) mochten 7 minuten en 10 seconden voor het peloton starten. Zij waren al in de eerste kilometers op avontuur vertrokken en hadden die mooie voorsprong voor de pauze bij elkaar gefietst. 

Veel opgaves na de pauze

Na de herstart ging het vooraan te snel voor Filippo Fortin. Het flink onderkoelde peloton zette onder leiding van Cannondale de jacht in op de vijf overgebleven vluchters. Topfavoriet Peter Sagan, tijdens de onderbreking vrolijk twitterend, blaakte van vertrouwen en liet zijn volledige team aan de kop van de overgebleven groep sleuren. Tirreno-winnaar Vicenzo Nibali, Taylor Phinney, Maarten Wynants en nog héél wat anderen hadden er ondertussen geen zin meer in en verkozen een warme auto boven de koude fiets.

Op de Capo Berta ging voorin het licht uit bij Pablo Lastras en Matteo Montaguti. Aan de voet van de Cipressa zat ook het avontuur van Maxim Belkov, Diego Rosa en Lars Bak er op. Vlak voor die legendarische voorlaatste helling gingen Geraint Thomas en Tyler Farrar tegen de grond. Een klein groepje met Chavanel en Roelandts probeerde van de situatie te profiteren, maar wegrijden op de Cipressa lukte niet. Achteraan het peloton stond de deur wel open. Boasson Hagen en Gerrans moesten eraf. 

Gilbert geraakt niet weg, Chavanel wel

Philippe Gilbert dook als een arend naar beneden in de afdaling van de Cipressa. De wereldkampioen kreeg Chavanel, Sagan, Cancellara, Degenkolb, Stannard, Vorganov, Roelandts en Pozatto mee. Chavanel decimeerde met een sluwe aanval die kopgroep tot drie mannen. De Fransman van Omega Pharma-Quickstep reed samen met Vorganov en Stannard met een bonus van 30 seconden de Poggio op. Op de flanken van de Poggio leverden Stannard en Chavanel vooraan een verbeten strijd tegen elkaar en de achtervolgende groep waar Sagan en Cancellara er een flinke lap op gaven.

Met zes renners gingen ze naar de meet: Sagan, Stannard, Chavanel, Cancellara, Ciolek en Paolini. Uiteindelijk klopte Gerald Ciolek verrassend topfavoriet Peter Sagan op de meet. Fabian Cancellara moest tevreden zijn met de derde plaats. Na Goss en Gerrans wint opnieuw een outsider Milaan-Sanremo. 

Ciolek verhuisde dit seizoen van Omega Pharma-Quickstep naar  MTN - Qhubeka, het allereerste Afrikaans professioneel continentaal team. De Duitser won dit jaar ook al de laatste etappe in de Driedaagse van West-Vlaanderen met aankomst in Ichtegem. Op de erelijst volgt Ciolel de Australiër Simon Gerrans op. Hij is de eerste Duitse winnaar sinds Erik Zabel, die in 2001 zijn vierde zege boekte.

Uitslag

1. Gerald Ciolek (Dui)
2. Peter Sagan (Slk)
3. Fabian Cancellara (Zwi)
4. Sylvain Chavanel (Fra)
5. Luca Paolini (Ita)
6. Ian Stannard (Gbr)
7. Taylor Phinney (Vst)
8. Alexander Kristoff (Nor): +14"
9. Mark Cavendish (Gbr)
10. Bernhard Eisel (Oos)

Bekijk de volledige uitslag op de wedstrijdfiche van Sportwereld.be

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.