Vlaamse ambtenaren krijgen renteloze leningen

De Vlaamse overheid heeft sinds 2000 voor 5,5 miljoen euro renteloze leningen toegekend aan tientallen ambtenaren met financiële moeilijkheden. 'Met deze steun wil de Vlaamse overheid personeelsleden met problemen beter doen functioneren', klinkt het maandag in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Het bestaan van de renteloze leningen bleek na een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) aan Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA).

De leningen worden toegekend door de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel. Van de 5,5 miljoen euro moet nog 2,76 miljoen euro worden terugbetaald. 'De redenen voor het toekennen van een renteloze lening kunnen heel divers zijn. Meestal is dat omwille van achterstallige betalingen van leningen en openstaande facturen', aldus Muyters.

De renteloze leningen gelden enkel voor de 28.000 ambtenaren van departementen en agentschappen, en dus niet voor leerkrachten en welzijnswerkers van de Vlaamse overheid.

Aanleiding voor de vraag was een renteloze lening van 743.680 euro aan de vzw Warande. De Warande is een exclusieve toplocatie in Brussel voor ministers, topambtenaren en bedrijfsleiders. Zonder die lening zou het horecagedeelte van De Warande niet rendabel zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees