'Moeder is even schuldig als ex-vriend aan foltering en verkrachting baby'

Het openbaar ministerie vindt dat de moeder (26) en haar ex-vriend (34) die haar acht maanden oude baby folterden en verkrachtten allebei even schuldig zijn. 'Hij heeft haar mishandeld en verkracht. Zij wist daarvan en greep niet in, ook al stond zij in voor de veiligheid van haar kind', stelde advocaat-generaal Dirk Schoeters. Hij vroeg de Antwerpse assisenjury om hen allebei schuldig te verklaren.

Zowel de man als de vrouw ontkennen ook maar één haar op het hoofd van de baby gekrenkt te hebben. Ze doorstonden zelfs de test met de leugendetector, maar volgens de advocaat-generaal spreken haar verwondingen boekdelen. Meer bepaald de beenbreuken, die volgens de wetsdokter veroorzaakt werden doordat er hard aan haar beentjes gesnokt werd, de bloeduitstortingen aan de schedel en de hersenvliesbloeding die erop wijzen dat er hard met haar geschud werd en dat ze klappen tegen het hoofd kreeg of ergens tegenaan werd geslagen.

De letsels in haar mond, veroorzaakt door een geforceerde orale penetratie. De dertien blauwe plekken die erop wijzen dat ze ruw werd vastgegrepen. En last but not least: de anale letsels, de geperforeerde darm en de buikvliesontsteking die volgens de wetsdokter alleen maar konden ontstaan door een geforceerde anale penetratie en niet door het 'keuteren' met een thermometer.

'De tegenexpert van de verdediging zegt dat iedereen zich vergist en dat het meisje een natuurlijke dood stierf. Maar de gerechtsdeskundigen zijn niet over een nacht ijs gegaan en kunnen al zijn hypothesen weerleggen. Hun vaststellingen laten geen enkele ruimte voor twijfel: deze baby is het slachtoffer van zware gewelddaden geworden', aldus Schoeters.

De ex-vriend van de moeder is volgens hem verantwoordelijk voor die gewelddaden. Hij verwees naar de manier waarop hij in het verleden met vrouwen en kinderen was omgegaan. Hij had één van zijn ex-vrouwen en ook zijn dochtertje van 4 geslagen en werd in Duitsland al veroordeeld voor verkrachting. Op zijn geslachtsdeel werd bovendien dna van de baby aangetroffen.

Ook de moeder heeft volgens de advocaat-generaal boter op haar hoofd: zij wist wat hij met haar dochter allemaal uitspookte, maar greep niet in. 'En haar naïviteit of blinde verliefdheid kan niet als excuus gelden. Zij is even schuldig. Door niet op te treden, werd ze mededader aan de feiten.'

Corrigeer

MEER NIEUWS