Cultuurraad trekt aan alarmbel

‘Pas gerestaureerde delen Markizaat alweer in verval'

‘Pas gerestaureerde delen Markizaat alweer in verval'

De Leedse cultuurraad stelde onder meer vast dat het nieuwe boventerras onbruikbaar is en dat in een gerestaureerde kelder een dikke laag modder ligt. Foto: hls

Lede -

De Leedse cultuurraad wil met monumentendag een reeks activiteiten organiseren in de gerestaureerde kelders op het Markizaatdomein maar het is zeer de vraag of er een van die ruimtes bruikbaar zal zijn. De restauratie van het domein ligt stil en delen die al opgeknapt waren, liggen alweer in puin.

Het bestuur van de Leedse cultuurraad ging deze week ter plaatse kijken hoever het staat met de restauratie van de kelder van het Hollands Paviljoen en deze van de zuidelijke schoolvleugel. Het werd een ontnuchterende tocht: de restauratie ligt stil en de opgeknapte delen zijn alweer in verval.

‘Onze eerste keuze voor een expo op de 25ste en laatste editie van Monumentendag in september was de kelder onder het Hollands Paviljoen', zegt cultuurraadvoorzitter Hubert Topke. ‘Die is gerestaureerd maar in de verdere afwerking blijkt geen schot te zitten. Er ontbreekt nog elektriciteit, water en verwarming en de toegang moet nog aangelegd worden. In de begroting van 2013 staat daarvoor niets ingeschreven. We beseffen dat de kelder niet bruikbaar zal zijn. Op het boventerras dat enkele maanden geleden is geïnstalleerd, liggen de natuurtegels gebroken en brokkelt de verse bepleistering al van de muren.'

Dan maar naar de tweede gerestaureerde grote kelder onder de afgebroken zuidelijke schoolvleugel, waarboven een gloednieuw evenementenplein is ingericht. De leden van de cultuurraad vallen van de ene verbazing in de andere: op de keldervloer ligt een centimeterdikke laag modder, op het evenementenplein liggen gloednieuwe natuurtegels gebroken en een deel van het plein ligt bezaaid met brokken muur van kasteelruïne.

Aannemer in gebreke

Burgemeester Roland Uyttendaele (CD&V) is op de hoogte van de problemen. ‘De gemeente heeft de hoofdaannemer in gebreke gesteld voor de betegeling van de twee terrassen. Er is duidelijk wat fout gelopen bij de restauratie. Maar de hoofdaannemer schuift de verantwoordelijkheid door naar een onderaannemer die op zijn beurt de paraplu opentrekt en de schuld steekt op de leverancier van de arduinen tegels.' De burgemeester weet niet wanneer er een oplossing is in deze watervalprocedure.

‘Maar het gedetailleerde budget van 2013 is nog in opmaak en we proberen zeker nog geld vrij te maken voor verdere restauratie. We hopen in elke geval een van de twee kelders beschikbaar te maken voor culturele evenementen. Het is uiteraard nog de zaak om het nodige geld te vinden. Dit jaar krijgt onze gemeente geen inkomsten van dividenden. We wachten nu het effect af van de inkomsten van de hogere retributies. Aan belastingverhoging wil ik nog niet denken maar als het niet anders kan, dan moet het maar.'

Op het restauratieplan staan verder nog de consolidatie van het Markizaatfronton en de inrichting van de kasteelhoeve maar daar durft voorlopig niemand aan te denken in Lede.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio