Sentse Paling en Augustijn Grand Cru gaan nationaal

Tournée Général te gast in Godshuis

Tournée Général te gast in Godshuis

Ray Cookes en Jean Blaute eten in Het Godshuis. Foto: emt

Sint-Laureins -

Het Eén-programma Tournée Général slaat donderdag 21 maart zijn tenten op in het Godshuis. Presentatoren Jean Blaute en Ray Cookes genieten er van Sentse Paling en Augustijn Grand Cru. Reden genoeg om de uitzending op groot scherm te tonen.

Sint-Laureins blijft werken aan zijn imago als palinggemeente. De afgelopen jaren heeft de gemeente een stevige reputatie opgebouwd op dit vlak. Geruime tijd werkte het gemeentebestuur nog onder burgemeester Annick Willems en schepen van Toerisme Franky Cornelis (beiden CD&V) aan de uitbouw als palinggemeente. ‘Er werden heel wat actie op het getouw gezet' herinnert de voormalige schepen Cornelis zich. ‘Jaarlijks werd samen met diverse polderbesturen zo'n honderd kilogram paling in de kreken uitgezet.'

Streekproduct

‘De middenstand groepeerde zich rond de actie Oktobermaand Palingmaand, waarbij in een heel pak horecazaken de paling centraal op de menukaart staat. Ingelegde paling werd een streekproduct.

In Watervliet creëerde men de Paling op Watervlietse wijze en Dirk Boelens, chef in de Warande in Bentille, legde de basis voor wat iedereen nu Paling op Sentse wijze noemt.'

Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde sprong mee op de kar. ‘Op vraag van Sint-Laureins wisten wij onze Augustijn Grand Cru te koppelen aan de lekkernij' zegt Jef Verzele, commercieel verantwoordelijke bij de brouwerij. ‘Het bier, dat in de Augustijnreeks de meest onbekende is, past perfect bij paling'. Precies deze elementen sprongen bij Blaute en Cookes in het oog. Een jaar geleden trokken ze dan ook in het Meetjesland op zoek naar de lekkernij.

‘Ze vonden niet enkel bier en paling' verklapt Kathleen Seynhaeve van de toeristisch dienst. ‘Tournée Général ging smet Etienne Tollenaere de kreek op om paling te vangen. Ze trokken richting Boekhoute waar ze alles aan de weet kwamen over garnalen.

Dirk Boelens brengt het allemaal samen op één bord. De kapel van het Godshuis was het decor voor de feesttafel.' Het programma wordt daar donderdag, voor een select publiek getoond .

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio