Driedaags spektakel rond Muur van Geraardsbergen

Naar aanleiding van de vieringen voor honderd jaar Ronde van Vlaanderen wordt in Geraardsbergen op de Muur en de Oudenbergsite een driedaags spektakel ‘Muur & Mythe' georganiseerd waarbij klank, beeld en licht naadloos in elkaar zullen overvloeien. Het spektakel, dat plaatsvindt op 23, 24 en 25 mei, kost 200.000 euro.

Jan Lion

De Muur is geschrapt als helling in de Ronde van Vlaanderen maar speelde de voorbije decennia wel een hoofdrol in de wedstrijd. Als er dit jaar honderd jaar Ronde gevierd wordt, dan hoort de Muur daar zeker bij. Dat meent burgemeester Guido De Padt (Open VLD). ‘De Muur is voor de Geraardsbergenaars een deel van hun ziel en geschiedenis. De Muur staat of valt niet met de Ronde maar was er wel een belangrijk onderdeel van.'

Met het driedaagse avondlijk spektakel en de binnenkort voltooide heraanleg van de Oudenberg wil Geraardsbergen van de hele site meer dan ooit een attractiepool maken waar liefhebbers van sport en cultuurgeschiedenis massaal naar toe komen.

De stad trekt er 200.000 euro voor uit maar met de financiële steun van Toerisme Vlaanderen, sponsors en opbrengst van de toegangstickets zou het de Geraardsbergse belastingbetaler uiteindelijk maar 20.000 euro kosten. ‘Een verantwoorde uitgave die de Muur en de stad in de kijker zet', zegt De Padt. Het wordt in elk geval een opvallend driedaags spektakel waarbij de koers en de geschiedenis van de Ronde en de Oudenbergsite op een unieke manier in beeld worden gebracht. Er is elke avond plaats voor 800 kijkers op de tribunes.

Artistiek leider Dirk Van De Catsyne maakt gebruik van de Muur, de vijver, de Oudenberghelling en de Mariakapel als decor voor de show. Van De Catsyne laat onder meer het meisjeskoor Scala opdraven. ‘En die gaan meer doen dan een liedje zingen. Er zal interactie zijn tussen het koor en andere delen van het spektakel.'

Er komt een podium net onder het wateroppervlak van de vijver zodat het net lijkt of de figuranten over het water lopen. Zanger Udo brengt een geheel eigen versie van Bicycle Race , de popklassieker van Queen. De Spanjaard Viki Gomez, wereldkampioen BMX-stuntrijden, zal zijn kunstjes vertonen. En operazangeres Helena Maes pakt uit met popopera. Er is tussendoor dans en er wordt voor vuurwerk gezorgd door Geraardsbergenaar Christophe Byl, internationaal gelauwerde vuurwerkmaker. En Jim Cole, de singer-songwriter uit Geraardsbergen, componeert een hymne voor het spektakel. Het wordt vooral uitkijken naar de lichtshow van Skullmapping. Met projecties op de Oudenbergflank komen de koers, de renners en de geschiedenis van de site tot bruisend leven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus