Feest met rondvaarten, bustours, wandelingen en sluisbezoek

Antwerpse haven viert 150 jaar ‘Schelde Vrij'

Antwerpse haven viert 150 jaar ‘Schelde Vrij'

Havenschepen Marc Van Peel gaf uitleg aan de Marnixplaats. Foto: sdl

Antwerpen/Lillo -

De Antwerpse haven viert het hele jaar door de opheffing van de Scheldetol, 150 jaar geleden. Havenschepen Marc Van Peel gaf gisteren de nodige uitleg in café ‘Baron' aan de Marnixplaats, waarvan de naam verwijst naar baron Lambermont.

‘De Schelde is een van de belangrijkste scheepvaartwegen van de wereld', legde Marc Van Peel uit. ‘In de Scheldehavens lopen elke dag bijna 100 zeeschepen binnen, samen met talloze kleinere vaartuigen, wat de rivier tot één van de drukst bevaren scheepvaartwegen maakt. De Antwerpse haven verschaft werk aan 150.000 mensen.

Waaier aan activiteiten

De vrijmaking wordt uitbundig gevierd. De officiële opening gebeurt met een tentoonstelling over het maritieme verleden van Antwerpen in het FelixArchief op dinsdag 16 juli. Die dag is het precies 150 jaar geleden dat het ‘Schelde Vrij'-akkoord werd ondertekend. Het grote publiek is hier welkom vanaf 17 juli tot en met 30 september 2013.

Voor muziekliefhebbers wordt het uitkijken naar de opvoering van het oratorium ‘De Schelde' van de Antwerpse componist Peter Benoit in de Waagnatie. Als kers op de taart zal het grote publiek op 21 en 22 september nog getrakteerd worden op een havenweekend. Op zaterdag 21 september staan een ‘Beleef je haven'-parade in de Antwerpse binnenstad en een vuurwerk op de agenda.

In samenwerking met Havencentrum Lillo en de stad worden al op 1 april twee gratis rondvaartboten ingezet: om 10 uur en om 14 uur. Het hele seizoen vinden nog meer rondvaarten plaats.

De historische wandelingen met gids vanaf het Havenpaviljoen starten begin mei.

Ook de Haven Bustours rijden van 3 mei tot en met 29 september. Op woensdag, vrijdag en zaterdag, telkens om 13.30 uur vertrekken er bussen aan het MAS Havenpaviljoen. De tour is gratis voor individuen.

Zondag 22 september staat in het teken van de Vlaamse ­Havendag . Dan zal het publiek onder meer een bezoek kunnen brengen aan de werf van de Deurganckdoksluis . Het hele weekend lang kan er voorts nog genoten worden van animatie in het kader van Open Scheepvaartdagen en Water-Ant .

Op de Linkeroever wordt ook de theatervoorstelling ‘Haven en Goed' gebracht, in samenwerking met de Maatschappij Linkerscheldeoever. De voorstelling gaat over drie generaties dokwerkers en wordt onder meer opgevoerd in Antwerpen (Arenberg, première op 10 april).

Lillo Waterdorp

Lillo vormt een apart hoofdstuk in de viering. Watererfgoed Vlaanderen pakt uit met ‘Lillo Waterdorp' op zondag 11 augustus. Het feest staat geheel in het teken van de vrijmaking van de Schelde en de belangrijke rol van Lillo daarin. Tussen Lillo en Liefkenshoek sloot een Nederlands wachtschip de Schelde hermetisch af tot in 1839.

Er komt een reconstructie van historische gebeurtenissen op en aan de Schelde, straattheater, muziek, expo's en lezingen. Historische schepen komen op bezoek. Er worden rondvaarten gehouden en uiteraard is er ook een Vlaamse watererfgoedmarkt.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio