Osterriethhuis aan Meir wordt winkelpand

Osterriethhuis aan Meir wordt winkelpand

Het Osterriethhuis aan de Antwerpse Meir. Foto: dbw

ANTWERPEN -

Binnenkort krijgt de Antwerpse Meir er een exclusief winkelpand bij. De Belfius Bank vond namelijk een koper voor haar bekende Osterriethhuis. De nieuwe eigenaar van het gebouw is vastgoedinvesteerder Athelean, die ook panden bezit in bekende winkelstraten in Brussel en Gent.

Athelean telde zo'n 24 miljoen euro neer voor het gebouw, een stuk boven de minimumprijs van 19,75 miljoen euro. Het huis is één van de mooiste resterende patriciërshuizen in Antwerpen. Belfius besloot het monumentale pand enkele maanden geleden te verkopen in het kader van besparingen. De verkoop was dus vrij snel beklonken.

Hoewel het Osterriethhuis een beschermd gebouw is, is de stad niet van plan om zware beperkingen op te leggen aan de investeerders. ‘Zolang men zich aan de algemene voorwaarden houdt, is er geen probleem', zegt het kabinet van patrimoniumschepen Philip Heylen (CD&V). ‘Vroeger vonden er immers ook al commerciële activiteiten plaats in het pand.'

Kunstwerken

De gevel van het gebouw moet wel sowieso worden ­bewaard. Bij vastgoedinvesteerder Athelean wil men nog niets kwijt over de bestemming van de nieuwste ­aankoop. ‘Wij geven nooit commentaar over de gebouwen in onze portefeuille', klinkt het.

De kunstwerken die zich in het gebouw bevinden, waaronder twee schetsen van Rubens, een Brueghel en een wandtapijt van Rubens, werden niet mee verkocht. De culturele waarde van de werken, die allen op de Vlaamse topstukkenlijst staan, is enorm.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio