‘We dachten eerst dat het om een grap ging'

Beste frituur van België ligt in Waarschoot

Beste frituur van België ligt in Waarschoot

Nathalie en Peter waren verbaasd over de uitverkiezing. Foto: osw

WAARSCHOOT -

Dat de frietjes van ‘De Frieterie' niet te versmaden zijn, is al veel langer bekend. Maar nu werd de bekende frituur langs de N9 ook nog eens uitgeroepen tot beste frituur van België. ‘Een overdondering', geven uitbaters Nathalie en Peter toe.

‘De Frieterie' is al decennialang een begrip, een ijkpunt zelfs, langs de N9. Het frietkot opende vlakbij het toenmalige voetbalveld van KFAC Waarschoot in 1976 als ‘Frituur Remi'.

Toen de frituur in 2001 25 jaar bestond, besliste dochter Nathalie Vandegeuchte om samen met haar man Peter Van de Walle de zaak over te nemen. In 2010 verdween het ‘frietkot' om plaats te maken voor een nieuw gebouw met een nieuwe naam: De Frieterie. Drie jaar later pronkt op de toog de titel ‘Frituur van het jaar 2013'. Een titel die werd uitgereikt door Foodprint, het jaarboek van de gastronomie. De prijs die werd uitgereikt op de Sfeerbeurs in Gent, kwam voor Nathalie en Peter compleet onverwacht.

‘We waren echt overdonderd!', geeft het koppel toe. Het was de ultieme bekroning, want voordien waren al 11 frituren - een per provincie - uitgeroepen tot beste in hun provincie. ‘Op een dag stond een man hier die zei dat we uitgeroepen waren tot beste frituur van Oost-Vlaanderen', vertelt Peter. ‘Ik geloofde hem echt niet en vroeg hem zelfs waar de camera was omdat ik echt dat het om een grap ging.'

Anonieme controles

Het bleek echter niet gelogen. Tot vier-vijf keer toe had de frituur bezoek gekregen van een zogenaamde ‘mystery-guest', die telkens de kwaliteit van de frieten en de bediening controleerde. Bovendien gebeurt de selectie in samenwerking met Valorfrit, die frituurolie ophaalt en recycleert. ‘Het was hen opgevallen dat wij tot 200 liter vet per week inleveren, terwijl dat bij andere frituren gemiddeld 50 tot 60liter bedraagt. Dan weet je dat wij zo veel mogelijk ons vet verversen, ook al kost dat een bom geld.'

Maar als grootste geheim voor zijn goeie frituur, verwijst Peter zonder blikken of blozen naar zijn vrouw Nathalie. ‘We zijn perfect op elkaar ingespeeld. Soms zijn wij ook meer psycholoog voor mensen die hier hun hart uitstorten. Maar altijd proberen wij dezelfde kwaliteit met de glimlach te leveren.'

Versheid

Bij Foodprint klinkt dat: ‘Deze friturist onderscheidt zich door zijn voorliefde voor versheid: alles wat hij kan, bereidt hij zelf. (.) Zijn beste argumenten: een prachtige echtgenote en de klanten verzorgen voor de volle honderd procent. En je ziet dat de klanten het appreciëren. De zaal zit bomvol en dankzij een uitstekend georganiseerd team moeten del liefhebbers van ons nationale symbool niet lang wachten.'

De Frieterie mag zich nu een jaar lang ‘Friturist van jaar 2013' noemen in opvolging van Frituur L'Oasis uit het Waalse Ittre die in 2012 met de hoofdprijs ging lopen. Behalve een gedenkplaatje op de toog kreeg De Frieterie ook een vermelding in het boek Foodprint, jaarboek van de gastronomie dat in de betere boekenwinkel te koop is. In het boek staat wel een fout telefoonnummer vermeld: 09-378.54.75 is het enige juiste.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio