Stad zegt overeenkomst met Uitbureau op

Winterdroom weg van Sint-Pietersplein

Winterdroom weg van Sint-Pietersplein

‘Op het Sint-Pietersplein leek het te veel op een kermis.' Foto: fvv

GENT -

Er komt geen vierde editie van ‘Winterdroom' op het Sint-Pietersplein. Het contract met organisator Uitbureau is opgezegd. Christophe Peeters, schepen van Feesten en Middenstand, zegt dat er dit jaareinde een nieuwe aanpak komt van de kerstmarkt en de eindejaarsfeesten in de binnenstad.

Noodgedwongen verhuisde de ijspiste in 2010 naar het Sint-Pietersplein. De Kobra-werken in de binnenstad maakten het onmogelijk om op het Braunplein een ijspiste te leggen. Op het Sint-Pietersplein kwam er naast een ijspiste ook een winterfoor en een tent voor theateroptredens. Het geheel kreeg de naam Winterdroom .

Tijdens de eerste editie waren er nog 300.000 bezoekers en 42.000 schaatsers. De jongste editie waren er 180.000 bezoekers en 32.500 schaatsers.

Christophe Peeters (Open VLD) verklaarde eerder al dat hij die activiteiten terug naar het centrum wil brengen en dat hij de eindejaarfeestelijkheden grondig wil hervormen.

‘Er was geen verbinding tussen de kerstmarkt op het Sint-Baafsplein en Winterdroom', zegt hij. ‘Winterdroom was ook meer een kermis. Ik wil de kerstmarkt vernieuwen en opfrissen. De markt stond op een relatief klein plein, het Sint-Baafsplein, met bovendien nog veel reliëfverschillen. Daarnaast had je nog een mooie, maar eenzame kerstboom op de Korenmarkt. We willen een lint door de stad trekken, van het Sint-Baafsplein over het Braunplein naar de Korenmarkt tot de Groentenmarkt', zegt hij. Voor hem kan de ijspiste gerust onder de stadshal komen. ‘Maar dan moeten we er geen bedoeïendorp rond bouwen, zoals vroeger het geval was. We kunnen dat smaakvol doen.' Hij wil over enkele weken al een bestek voorleggen aan de gemeenteraad.

Stad Gent zegt de overeenkomst met vzw Uitbureau op. Die liep nog een jaar, maar Uitbureau is er niet rouwig om. Dirk Schockaert: ‘Het eerste jaar haalden we op het Sint-Pietersplein 300.000 bezoekers, maar leden we verlies. Vorig jaar, met twintig regendagen, hadden we nog 180.000 bezoekers en kwamen we net uit de kosten. We slepen nog een schuld van 50.000 tot 60.000 euro mee. We hadden ook geen vat op sommige dingen, zoals vechtpartijen of bezoekers die in het rad werden vergeten.'

Uitbureau is opnieuw kandidaat om in de binnenstad de jaareindefeesten te organiseren. ‘We hebben er dertien jaar met succes een ijspiste gelegd. Onze vzw kan ook beter kleinschalige en gezellige jaareinde-activiteiten aan. Hopelijk komt er vlug een aanbesteding. Vorig jaar wisten we pas in september dat Winterdroom kon doorgaan. Alle bedrijven hebben dan al hun budgetten vastgelegd. Omdat er geen continuïteit is, moesten we in februari twee mensen ontslaan. Dat was pijnlijk', zegt Schockaert.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio