Aanpassing verkeerslichtenregeling zou extra files veroorzaken

Kruispunt Vlassenbroekbrug nog steeds levensgevaarlijk

Kruispunt Vlassenbroekbrug nog steeds levensgevaarlijk

Volgens Matthias Coppens zijn de verkeerslichten niet goed op elkaar afgestemd. Foto: jdl

Dendermonde -

Het kruispunt van de Vlassenbroekbrug en de Mechelsesteenweg, waar in februari nog een fietsster van 47 jaar om het leven kwam, blijft gevaarlijk. Er zijn geen pasklare oplossingen en het is nog jaren wachten op de heraanleg van de steenweg.

Matthias Coppens (Groen) kaartte het aan op de gemeenteraad: ‘Er lag vermoedelijk een menselijke fout aan de basis van het dodelijk ongeval. De overheid kan niet alle ongevallen voorkomen maar ze kan wel de omgeving zo inrichten dat menselijke fouten niet in een drama eindigen.'

De regeling van de verkeerslichten op dit kruispunt creëert volgens Coppens een gevaarlijke situatie. ‘Hier heerst verwarring. De verkeerslichten voor de voetgangers staan bijvoorbeeld niet goed afgestemd op de andere.'

Coppens wil dat het Vlaams Gewest deze regeling herbekijkt en nagaat of een aparte groenfase voor fietsers niet de beste oplossing is. Op lange termijn wil hij naast de Vlassenbroekbrug een fietsbare helling naar het jaagpad naast de Schelde.

Mechelsesteenweg tegen 2016

Volgens schepen van Verkeer Niels Tas (SP.A) is een aanpassing van de verkeerslichten niet evident. ‘Als fietsers afzonderlijk groen krijgen, moet je tijdens de spits rekenen op 20 seconden extra per cyclus. Dit zorgt al na een half uur voor een bijkomende file van een halve kilometer. De gemiddelde wachttijd voor de fietsers wordt dan ook zeer lang, ruim een minuut', zet hij.

Tas onderstreept dat aan een fietsbeleidsplan gewerkt wordt en dat het jaagpad langs de Schelde al onderzocht werd. Maar de doorsteek bleek moeilijk te realiseren. Hij verwijst ook naar de heraanleg van de Mechelsesteenweg, maar daarop moet tot 2016 gewacht worden. Ook over het ongelijkvloers maken van het kruispunt N41 - Mechelsesteenweg wordt gepraat.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio