Limburger mag niet met pastavergiet op foto identiteitskaart

© karel hemerijckx

Een Limburgse man mag niet met een pastavergiet op zijn hoofd prijken op zijn identiteitskaart. ‘Met een hoofddeksel op die pasfoto staan, mag niet', aldus de stad Hasselt en de regering. De man dient een klacht in bij het Meldpunt Discriminatie.

gjs

Diep ontgoocheld is hij, Alain Graulus. De 48-jarige Hasselaar wil niets liever dan met een pastavergiet op zijn hoofd op zijn identiteitskaart staan, maar dat mag niet van de stad Hasselt en de regering. ‘Het is niet toegestaan om met een hoofddeksel op die foto te staan', klinkt het. Graulus is aanhanger van het pastafarianisme, waar het de gewoonte is om zo op de foto te staan, en dient een klacht in bij het Meldpunt Discriminatie.

‘Ik heb de wet aan mijn kant', zegt Graulus in Het Belang van Limburg. ‘Uitzonderingen wegens medische en religieuze redenen zijn toegestaan, dat staat in de federale en de Europese wetgeving. Het levende bewijs daarvan loopt in Oostenrijk rond. Niko Alm mag er, na drie jaar proberen, eindelijk met pastavergiet op het hoofd op zijn rijbewijs staan.'

Graulus ziet een jarenlange strijd ook wel zitten. ‘Ik ben een koppige mens en zal niet plooien, zelfs als ik zonder geldig identiteitsbewijs moet rondlopen.'

Parodie

Het pastafarianisme werd in 2005 opgericht door de Amerikaanse leraar Bobby Henderson als parodie op het besluit van de regionale overheid van Kansas om tijdens biologielessen naast de evolutieleer ook intelligent design te onderwijzen. De aanhangers 'geloven' in Het Vliegende Spaghettimonster en dragen steevast een pastavergiet.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs