Familie Delvaux start met exclusief biercentrum in Neerijse

Opnieuw leven in Brouwerij De Kroon

Opnieuw leven in Brouwerij De Kroon

De renovatiewerken aan de oude brouwerij zijn al volop aan de gang. Foto: ddl

Huldenberg -

De leegstaande brouwerij De Kroon in de Beekstraat in Neerijse heeft een nieuwe eigenaar. Biercentrum Delvaux heropent de brouwerij op 23 april. Je kan er vanaf dan terecht voor rondleidingen, degustaties of een maaltijd.

Over enkele weken wordt een stuk onroerend erfgoed in Neerijse opnieuw in gebruik genomen. De leegstaande brouwerij De Kroon heeft namelijk een nieuwe eigenaar. De familie Delvaux heeft een passie voor bier. Freddy Delvaux wordt gezien als dé smaakexpert van België als het over bier gaat en startte in 1991 aan de KU Leuven met een Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij. Zoon Filip is doctor met een proefschrift over witbieren. Samen met Peter Delvaux starten zij met Biercentrum Delvaux. De familie ging op zoek naar een geschikte locatie om hun project te lanceren en liet het oog vallen op Brouwerij De Kroon.

Aanblik blijft

De Kroon stopte in 1983 met bierbrouwen en staat sindsdien leeg. In 2003 werd het gebouw geklasseerd als beschermd monument. De brouwerij werd opgericht in 1897 door de familie De Coster - Depré en geldt als voorbeeld van een volledig uitgeruste, middelgrote brouwerij. Ze bevat een uitrusting die vooral van het begin van de twintigste eeuw dateert. Maar wat er daarmee gebeurt, is voorlopig nog onduidelijk. ‘De aanblik van het gebouw blijft behouden', klinkt het bij de brouwersfamilie Delvaux. ‘We zitten nu in volle verbouwing en die werken moeten afgerond zijn op 16 april. Daarna zullen we verder communiceren. Vanaf 23 april zullen we de brouwerij openstellen voor het grote publiek.'

Brouwerij en museum

Maar de nieuwe eigenaars zijn wel bereid om in hun kaarten te laten kijken over het doel van het pand. De naam van de brouwerij blijft alvast behouden. ‘Brouwerij De Kroon wordt een plek waar speciaalbieren worden bewaakt, bedacht, gemaakt en gedronken. We willen hier een multifunctioneel bierproject lanceren dat draait rond brouwkunst en smaakbeleving. De nieuwe brouwerij gaat nieuwe speciaalbieren maken. Het zijn kleinschalige brouwsels die alleen in het brouwhuis kunnen geproefd worden. Het aanbod wordt daarom bewust beperkt gehouden. We voorzien ook een kleine eetkaart met gerechten die met bier zijn gemaakt. De bovenverdieping kan gehuurd worden voor feesten en vergaderingen. We organiseren ook rondleidingen en geven inzicht in het brouwproces van vroeger en nu. Elke rondgang wordt afgesloten met een degustatie. Een fijn detail: een van de gidsen is Hubert De Coster, de kleinzoon van de stichter', zegt Peter Delvaux.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio