Ristorante Marina al veertig jaar vaste waarde

Italiaans restaurant houdt culinaire Giro

Domenico (links) leerde zijn vrouw (rechts) kennen omdat ze altijd terugkeerde naar zijn restaurant. Foto: dji

Oostende -

Ristorante Marina, het bekende Italiaanse restaurant, viert dit jaar haar veertigste verjaardag. Met il Giro d'Italia wordt voor die gelegenheid tweemaandelijks een Italiaanse streek met een menu in de kijker gezet.

Ristorante Marina is het levenswerk van Domenico Acquaro, de altijd goedlachse Italiaanse Oostendenaar die in 1973 zijn restaurant opende en nog altijd - vaak al dansend - verse sabayon maakt in de zaak. Vandaag, veertig jaar later, is Marina nog steeds een vaste waarde in de badstad en heeft het restaurant naambekendheid in heel het land.

‘We zijn best wel fier dat ons restaurant nog altijd bestaat, want er verdwijnen steeds meer horecazaken. We kunnen gelukkig rekenen op een vast cliënteel. Oostendenaars, maar ook veel mensen uit het binnenland. Het is het resultaat van hard en passioneel werken', zegt Domenico.

De Italiaan verliet op 15-jarige leeftijd zijn geboortestreek Puglia om les te volgen aan de hotelschool in Erice op Sicilië. Daarna vertrok hij naar Ascoli in de streek van De Marken, waar hij afstudeerde en zijn diploma behaalde aan de scuola alberghiera . Domenico startte zijn loopbaan in Noord-Italië, in een vijfsterrenhotel aan het Comomeer. Daarna werkte hij in Duitsland in verschillende Italiaanse restaurants, om uiteindelijk via Antwerpen op 24-jarige leeftijd Ristorante Marina te openen in Oostende.

Het restaurant kreeg in al die jaren heel wat bekend volk uit de showbizz- en de kunstenaarswereld, waaronder ook Jean-Paul Belmondo, over de vloer. In 2003 werd Marina bekroond met de titel ristorante Italiano , een label dat wordt uitgereikt door de Italiaanse overheid aan restaurants die de Italiaanse culinaire traditie in ere houden.

Rita Heremans, de vrouw van Domenico, is de gastvrouw van de zaak. ‘Ik ben afkomstig uit Lier en de Marina was mijn favoriete restaurant aan de kust. Ik was hier elke weekend te vinden en zo is de vonk overgeslagen', zegt Rita. Ristorante Marina stelt acht mensen tewerk, waaronder twee nieuwe Italiaanse chefs. De kaart werd vernieuwd en biedt naast de traditionele pastagerechten voortaan ook glutenvrije gerechten aan.

Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van het restaurant lanceert Domenico dit jaar il Giro d'Italia . ‘Het is de bedoeling om elke twee maanden een andere Italiaanse streek in de kijker te zetten met een typische menu. De culinaire rondreis start in mijn geboortestreek Puglia', zegt Domenico Acquaro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio