Meteen nieuwe naam voor haven

Landuyt voorzitter van Zeehaven van Brugge

Landuyt voorzitter van Zeehaven van Brugge

Burgemeester Landuyt (r) wordt de nieuwe voorzitter van de haven. Joachim Coens (inzet) behoudt wel de dagelijkse leiding.

Brugge -

Wat al maandenlang in de lucht hing, is nu ook formeel bevestigd. Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) wordt de nieuwe voorzitter van de haven van Zeebrugge. Die zal voortaan Zeehaven van Brugge heten.

De haven van Zeebrugge krijgt volgende maand een grondige herstructurering op bestuursniveau. Het meest ingrijpend is de ontdubbeling van de functie van huidig havenvoorzitter Joachim Coens. Renaat Landuyt (SP.A) zal, zoals verwacht, de raad van bestuur voorzitten, terwijl Coens de dagelijkse leiding behoudt als gedelegeerd bestuurder.

Volgens Landuyt zullen de mensen die in de haven werken, dan ook niet bijster veel van de verandering merken. ‘Zij zullen in de eerste plaats nog altijd Joachim Coens tegenkomen. Coens daarentegen zal mij wel regelmatig zien. Mijn taak zal er vooral in bestaan om de band tussen Brugge en zijn haven duidelijker naar de voorgrond te brengen.'

Ook de raad van bestuur krijgt een andere invulling. Die wordt beperkt tot elf leden, van wie zes politici en vijf uit de private sector. Omdat de haven een economische voortrekkersrol in een hele regio speelt en wil blijven spelen, hoeven die politici trouwens niet per se in de Brugse gemeenteraad te zetelen.

Behalve een nieuwe structuur krijgt de haven ook een nieuwe naam. Die verandert van de Haven van Zeebrugge naar de Zeehaven van Brugge. Ook dat moet het verband tussen Brugge en zijn haven duidelijker maken.

Vanavond wordt de nieuwe havenstructuur voorgelegd op de gemeenteraad. Eind april, op de volgende bestuursvergadering van de haven, kan de herstructurering beklonken worden en is burgemeester Landuyt ook officieel de voorzitter van de Zeehaven van Brugge.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio