Leden die big slachtten bekleden intussen belangrijke functies in topbedrijven

Doders biggetje zijn nu succesvolle zakenlui

LEUVEN / ANTWERPEN - De leden van de beruchte Leuvense studentenclub Reuzegom zijn de voorbije jaren één voor één succesvolle zakenlui geworden. Maar geen van hen wilde gisteren reageren op het filmpje waarin ze vier jaar geleden het biggetje Spekkie een kogel door de kop joegen. ‘We snappen de heisa eigenlijk niet. We zullen wel zien als het tot een rechtszaak komt', klinkt het.

Het was gisteren omerta troef bij de Leuvense studentenclub Reuzegom. Geen van de studenten die te zien waren in het filmpje dat een dag eerder door GAIA de wereld werd ingestuurd, wilde antwoord geven op de commotie die de beelden veroorzaakte. Op het filmpje, dat dateert van vier jaar geleden, is te zien hoe de studenten met veel jolijt het biggetje Spekkie slachten. Daarna spiesen ze het beest met een ijzeren staaf om het uiteindelijk te roosteren. ‘Maar wij wensen daar geen commentaar op te geven. Met de hele groep hebben we afgesproken om daarmee te wachten tot we ook echt weten of er een klacht tegen ons komt', zegt N.V.P., de toenmalige preses van studentenclub Reuzegom. Ook bij de andere leden hetzelfde verhaal. ‘We zeggen daar niets over. Het is allemaal overdreven.' Of: ‘We begrijpen de heisa niet. Maar we zullen wel zien of het tot een rechtszaak komt.'

Welgestelde Antwerpenaars

De ex-studenten van Reuzegom komen bijna allemaal uit welgestelde Antwerpse gezinnen uit de omgeving van Brasschaat. Afgestudeerd aan de Vlerick Hogeschool of sommigen zelfs aan de London School of Economics. Terwijl ze vier jaar geleden nog dronken filmpjes maakten en het leuk vonden om een biggetje te slachten, bekleden de meesten van hen intussen belangrijke functies bij topbedrijven in binnen- en buitenland. Dat ze door het uitkomen van het filmpje nu schrik hebben voor de reactie van hun werkgever, is overduidelijk.

De website van Reuzegom werd meteen offline gehaald en de ex-studenten veranderden ook meteen hun naam op Facebook. ‘Dat zijn dan mensen die hoog aangeschreven staan in het professionele leven. Maar verantwoordelijkheid opnemen durven ze niet. Hoe laag kan je vallen?!', fulmineert Michel Vandenbosch van GAIA. Hij is nog steeds van plan om een klacht in te dienen bij het parket van Leuven. Maar gisteren hadden ze daar nog niets ontvangen.

Tuchtonderzoek

De KU Leuven, waar de meeste huidige leden van Reuzegom les volgen, is een tuchtonderzoek naar de studentenvereniging gestart. Temeer omdat eerder deze week ook al bleek dat nieuwe leden van de studentenclub verplicht werden om een heel academiejaar lang een konijn te houden, om het beest daarna om te brengen en op te eten. ‘We keuren de praktijken van Reuzegom ten stelligste af. Onze tuchtcommissie gaat de zaak daarom serieus onder de loep nemen', aldus vicerector Studentenbeleid Tine Baelmans.

Corrigeer

MEER NIEUWS