Kerktoren van Westkapelle stort in na zware brand

KNOKKE-HEIST/WESTKAPELLE - Een hevige brand heeft dinsdag de kerk van Westkapelle, deelgemeente van Knokke-Heist, helemaal vernield. De toren van de Sint-Niklaaskerk stortte even na 16 uur in. Dat bevestigt de brandweer van Knokke-Heist. Bij de brand vielen geen gewonden.

Dinsdagnamiddag werd de Sint-Niklaaskerk geteisterd door een zware brand. Die ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. Een week geleden kwam de kerk ook al in het nieuws toen bekend raakte dat de stabiliteit van de kerk bedreigd werd door een ernstige vorm van zwamaantasting. Dakwerken zijn zo goed als zeker de oorzaak voor de uitslaande brand. De kerk stond in een mum van tijd in lichterlaaie. Buurtbewoners werden geëvacueerd.

Men was net van start gegaan met de zwambestrijding en restauratie van de kerk. Omstreeks 15u15 ontstond de brand tijdens de dakwerken. De brandweer van Knokke-Heist was snel ter plaatse met twee bluswagens en twee ladderwagens. Ook aan de brandweer van Brugge werd een derde ladderwagen gevraagd. Rond 16u is de torenspits van de kerk ingestort. Men vreest dat de kerk volledig zal uitbranden.

Bij de brand vielen geen gewonden. Voorlopig is er ook geen direct gevaar voor de buurtbewoners en er zijn geen evacuaties gepland. Het blussen zal nog een hele tijd in beslag nemen. Het parket van Brugge zal een branddeskundige aanstellen om de omstandigheden van de brand verder te onderzoeken.

 Dit filmpje werd gemaakt door Raoul de Schuyter:

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio