C-mine is voorbeeld van positieve verandering

Winterslag herdenkt 25 jaar mijnsluiting

C-mine werd een ontmoetings- en inspiratieplek .

Genk -

Op 31 maart zal het exact 25 jaar geleden zijn dat de steenkoolmijn van Winterslag als derde en laatste Genkse mijn dicht ging. Genk herstelde van de economische verandering en hoopt nu hetzelfde te doen na de sluiting van Ford.

De sluiting van de laatste steenkoolmijn in Genk was het einde van een tijdperk. 21 jaar na Zwartberg en zeven maanden na Waterschei sloot de mijn van Winterslag als laatste Genkse mijn de deuren op 31 maart 1988. De stad gedenkt dan ook het definitieve einde van een tijdperk en het begin van een kwart eeuw sociale en economische verandering en ontwikkeling. Maar de stad is de afgelopen 25 jaar niet bij de pakken blijven zitten. Een van de beste bewijzen hiervan is de ombouw van het oude mijnterrein van Winterslag tot C-mine, een toekomstgerichte site die nu al een grote uitstraling heeft en verschillende prijzen in de wacht sleepte.

Het stadsbestuur kocht de bestaande mijngebouwen over voor 2,5 miljoen euro en was eerst van plan om er de politie en brandweer onder te brengen. Toch koos het stadsbestuur om de gebouwen te restaureren en een nieuwe invulling te geven. Er werd gekozen voor C-mine, een project waarbij werd ingezet op vier pijlers: educatie, recreatie en toerisme, cultuur en creatieve economie. C-mine moest een ontmoetings- en inspiratieplek worden voor mensen op professioneel en ontspanningsvlak. In de voormalige Energiegebouwen van de mijn werd gekozen voor een nieuw C-mine Cultuurcentrum met twee ruime zalen, een toeristisch bezoekersonthaal en seminarieruimtes. Ook voor het onderwijs kwam een plaats met de MAD-Faculty, de Academie voor Media & Design. Ook toeristen konden C-mine ontdekken via een interactieve ontdekkingstocht in en rond het mijnterrein.

‘We hebben er steeds voor gezorgd dat het verleden op een waardige manier in leven wordt gehouden', zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). ‘De combinatie van oud en nieuw werkt op deze site. Van problemen hebben we kansen gemaakt op allerlei vlakken: economie en werk, sociale samenhang en wijkontwikkeling. De kracht van de mensen in deze wijken heeft ervoor gezorgd dat de wijken niet verloederden en dat we er samen zijn uitgeraakt. Hoe symbolisch dat we ons net nu weer op een economisch scharniermoment bevinden en andermaal voor de grote uitdaging staan om nieuwe toekomstkansen te creëren voor Genk en de Genkenaren.'

De burgemeester heeft het dan over de sluiting van Ford in Genk.

‘We kunnen niet onmiddellijk 6.000 nieuwe jobs creëren voor de mensen van Ford, maar we werken er hard aan. We zullen dit jaar al 20 miljoen euro opzij zetten om het wetenschapspark in Waterschei en ook C-mine verder uit te breiden. Op C-mine zijn er op dit moment ongeveer 500 jobs en het industrieterrein achter de mijnsite is ook nog eens goed voor ongeveer 1.500 jobs. Ook deze klap zullen we te boven komen. Ik ben er zeker van dat we binnen 25 jaar op 24 oktober (dag van de aankondiging tot sluiting van Ford) ook positief zullen terugkijken.'

Dankzij een werkgroep van vrijwilligers en met ondersteuning van de stad en buurtwerk Stebo werd een programma opgesteld om 25 jaar mijnsluiting te herdenken. Onder meer via de populaire Facebookgroep ‘Wij van Winterslag' overtuigde de werkgroep vele huidige en vroegere wijkbewoners om hun oude foto's uit te lenen voor de fototentoonstelling ‘Mijn Muur': het leven zoals het was in het Winterslag van de mijn. Via de foto's komen verhalen tot leven over het leven in de wijk ten tijde van de mijn. ‘De wijk en het verenigingsleven bundelden de krachten om deze viering uit te werken. Een mooi bewijs van de weg die de multiculturele Genkse samenleving de afgelopen decennia heeft afgelegd', zegt schepen van Wijkontwikkeling Joke Quintens (Pro Genk).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio