Tot drie jaar cel voor ‘happy slapping' op tram in Antwerpen

Tot drie jaar cel voor ‘happy slapping' op tram in Antwerpen

Foto: *

ANTWERPEN/EDEGEM/NIEL - De Antwerpse strafrechter heeft elf Polen veroordeeld voor een brutaal geval van ‘happy slapping’, waarbij Berten V. (30) uit Edegem zwaar werd toegetakeld op een tram in Antwerpen. Aanstoker Marcin D. (23) uit Niel kreeg met drie jaar effectief de zwaarste straf. De tien anderen kregen celstraffen van twaalf maanden, deels met uitstel, tot twee jaar effectief. Ze moeten het slachtoffer nu al een schadevergoeding van 3.500 euro betalen, maar dat bedrag kan nog oplopen.

Berten V. had op 7 oktober 2012 kort na middernacht tram 15 in Mortsel genomen. Marcin D. merkte hem op en belde naar zijn kompanen, die in club DoReMi op de Turnhoutsebaan zaten. Ze verzamelden in het premetrostation Diamant, waar ze de tram opwachtten. Zodra die het station binnenreed, bestormden zes van hen de tram. Een van hen hield de deuren open, terwijl de anderen het slachtoffer insloten.

Marcin D. sloeg Berten V. als eerste en vier anderen volgden zijn voorbeeld. Daarna stapten ze uitgelaten af, sloten ze zich terug aan bij de vier die op het perron waren gebleven en zwaaiden ze nog eens naar het bloedende slachtoffer. Ze staken hun vuisten in de lucht en scandeerden slogans.

Het slachtoffer liep een hersenschuddig, gebroken neus, afgebroken voortand en een blijvend oogletsel op. De elf beklaagden werd kort nadien opgepakt. Het motief voor de feiten is nog altijd een raadsel.

'Gehandeld uit angst'

Marcin D. verklaarde dat hij uit angst had gehandeld: hij was eerder op de avond door vier Noord-Afrikanen aangevallen en dacht dat Berten V. één van hen was. Hij vertelde dat het slachtoffer hem op de tram nog had bedreigd en uitgelachen en dat hij daarom zijn vrienden had opgetrommeld.

Zijn verhaal is echter in strijd met de camerabeelden van De Lijn, want daarop is duidelijk te zien dat V. gezellig zat te keuvelen met andere passagiers en helemaal geen dreigende houding had aangenomen. Er was zelfs geen oogcontact geweest.

'Gewetenloos, weerzinwekkend en laf'

Het voorafgaande incident had Marcin D. volgens de rechtbank helemaal verzonnen. Ook het verhaal van de andere beklaagden dat ze hem te hulp kwamen, raakte kant nog wal. Het was van in het begin de bedoeling om een weerloos slachtoffer met een grote overmacht aan te pakken en iedereen wist wat hen te doen stond.

Ook de beklaagden die zelf geen slagen uitdeelden, waren mededaders omdat ze door hun aanwezigheid en hun morele ondersteuning de feiten hadden mogelijk gemaakt.

De rechtbank noemde de feiten gewetenloos, weerzinwekkend en laf. Ze hebben de levenskwaliteit van het slachtoffer verminderd en het onveiligheidsgevoel verhoogd. Een triest voorbeeld van zinloos geweld.

 

 

Happy slapping

De gruwel is onderdeel van de rage ‘happy slapping’, een fenomeen dat vanuit Groot-Brittannië overgewaaid kwam naar het vasteland. Daarbij gaat een groep amokmakers op zoek naar een onschuldig doelwit. Terwijl ze hun slachtoffer zonder pardon aftroeven, maken de vechtjassen vaak beelden met hun smartphone. Die uitspattingen worden dan trots via het internet verspreid.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio