Gent lost zwerfvuilprobleem op... door het te laten liggen

© Photo News

In een park in de Gentse wijk Brugse Poort zal het zwerfvuil tussen 10 april en eind juni niet meer opgeruimd worden. 'Bedoeling is om gebruikers van het park te confronteren met de problematiek van zwerfvuil, hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden en hen te betrekken bij oplossingen om een halt toe te roepen aan zwerfvuil', verduidelijkt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen).

gjs

Verschillende Gentse stadsdiensten, de afvalintercommunale IVAGO, de politie en stadswachten zijn al een tijd actief om sluikstorters te betrappen. 'Maar vaak is het dweilen met de kraan open', zegt Heyse.

Op initiatief van enkele organisaties komt er nu een bijzonder proefproject in het Kokerpark in de wijk Brugse Poort. 'De keuze viel op dit park omdat het vaak op een kleine vuilnisbelt lijkt', aldus Heyse. 'Maar ook omdat de partners vlak in de buurt zijn en zo het proefproject van dichtbij kunnen opvolgen. Bovendien is de Brugse Poort een positieve en dynamische wijk met veel enthousiaste en betrokken bewoners, die willen dat het zwerfvuilprobleem aangepakt wordt.'

De stad wil met het proefproject nagaan of dergelijke rechtstreekse confrontatie met zwerfvuil kan leiden tot een andere houding. Medewerkers van de organiserende verenigingen zullen bezoekers van het park aanspreken en peilen naar hun mening over de zwerfvuilproblematiek, in de hoop interessante suggesties op te pikken.

Op 10 april wordt het park een laatste keer opgeruimd. Tijdens de proefperiode worden afvalkorven wel leeggemaakt en wordt gewaakt over ongedierte.

Video

Meest gelezen uit de buurt