Nieuw fietsbeleid: Oostende moet Kopenhagen aan zee worden

‘Fietsbutlers' nemen je fiets gratis onder handen

‘Fietsbutlers' nemen je fiets gratis onder handen

Schepen Tom Germonpré gaat zelf elke dag met de fiets naar het werk. Foto: nmi

OOSTENDE -

Oostende zet deze legislatuur stevig in op fietsen. De badstad spiegelt zich aan ‘grote broer' Kopenhagen, het fietswalhalla van de wereld. ‘Een veilige fietsinfrastructuur hebben we al, nu moeten we de inwoners nog op de fiets krijgen', zegt schepen van leefmilieu en duurzame ontwikkeling Tom Germonpré (SP.A).

Afgelopen donderdag lanceerde de stad een nieuwe campagne om Oostendenaars op de fiets te krijgen. De campagne werd I Bike gedoopt en spiegelt zich aan het model van Kopenhagen, dé fietshoofdstad van de wereld. Daar springt ongeveer vijftig procent van de inwoners dagelijks op de fiets. Een ambitieus plan dus.

‘De voorbije decennia hebben we ingezet op een uitgebreide fietsinfrastructuur. Daardoor is Oostende de veiligste centrumstad geworden om te fietsen', zegt schepen Tom Germonpré. Nu wil de stad een stapje verdergaan en de inwoners met positieve acties aanmoedigen om ook gebruik te maken van het fietsnetwerk. ‘Het is tijd voor een fietsrevolutie', zegt Germonpré.

Donderdag werd al een voorsmaakje gegeven van de campagne. Medewerkers van Fietspunt verrasten toevallige voorbijgangers aan het station van Oostende door hun fiets een poetsbeurt te geven en de ketting eens goed te smeren. ‘Die actie willen we in de toekomst zeker herhalen', zegt Germonpré. ‘Momenteel onderhandelen we met de technische scholen in Oostende. De bedoeling is dat de leerlingen daar de fietsen van hun collega's onder handen nemen.' Een soort van ‘fietsbutler' dus, zoals die ook in Kopenhagen bestaat.

Daarnaast wil het bestuur leuke gadgets aan fietsers geven om te bewijzen dat ‘fietsen echt cool is', klinkt het bij Germonpré. Hij is zelf een fervent fietser en gaat elke dag met de bakfiets naar het werk.

Fietstrommels

Maar voor bewoners van appartementen is het niet altijd evident om hun fiets ergens kwijt te kunnen. Daarom gaat het bestuur 35 fietstrommels her en der in het straatbeeld plaatsen. Iedereen kan daar een plekje voor zijn fiets huren aan vijf euro per maand. De fietstrommels zijn al besteld en zouden er binnen enkele maanden moeten komen.

‘De bedoeling van al die maatregelen is om fietsen als levenswijze te promoten: een veilig, gezond en trendy vehikel, ideaal om verplaatsingen te doen in de stad', besluit Germonpré.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio