Zo'n 600 architectuurstudenten bedenken wonderlijke plannen voor veelbesproken viaduct

Laat fantasie maar los op fly-over aan de Zuid

Laat fantasie maar los op fly-over aan de Zuid

Aan verbeelding was er geen gebrek en in een happeningsfeer werden de meest wonderlijke ideeën uitgewerkt. Foto: Frederiek Vande Velde

Gent -

Ongeveer zeshonderd studenten Architectuur van Sint-Lucas pijnigden de voorbije dagen hun hoofd over de fly-over aan de Zuid. Ze bedachten bizarre tot fantasievolle projecten voor die fly-over, van een containerterminal over een landbouwgebied tot een parkeertoren.

In het tot school verbouwde domicanerklooster aan de Hoogstraat waren de voorbije week honderden studenten Architectuur in de weer met een uitdagende opdracht. Wat kan er gebeuren met de fly-over aan Gent Zuid.

Het nieuwe Gentse stadsbestuur (SP.A-Groen-Open VLD) wil het viaduct (de B401) doorknippen en het verkeer opvangen in een park-and-ride of via de kleine ring rond de stad sturen, zodat het Zuidpark kan worden vergroot. Het Vlaams Gewest wordt gevraagd om het resterende deel van het viaduct af te breken.

Uitdagend

Daardoor geïnspireerd togen de Sint-Lucas-studenten in groepjes van vijf aan de slag. ‘Elk jaar zetten we een Spits -week op. Tijdens die week moeten studenten tegen de klok een uitdagende of bizarre opdracht uitvoeren. Dit keer is voor een actueel thema gekozen', zegt architect en docent Jan de Vylder. Hij stelde de fly-over voor.

‘Het stadsbestuur wil met die ingreep de stad leefbaarder maken. Vanzelfsprekend prikkelt dat architecten en toekomstige architecten. Ik spreek me niet uit over het feit of dat nu een goed of slecht idee is, maar stel je voor dat er geen auto's meer over rijden. Afbreken is de afvalberg nog verhogen. Waarom niet nadenken over wat daarmee kan gebeuren?'

De Vylder verwijst naar voorbeelden zoals het New York High Line -park (een park op een ongebruikte, verhoogde spoorweglijn) en C-Mine Genk (een ondergronds circuit in oude mijnschachten). ‘Die fly-over bepaalt mee Gent, zoals bijvoorbeeld de Watersportbaan', zegt De Vylder.

Baken

Zijn collega Sophie Laenen benadrukt dat zo'n thema studenten kan prikkelen om na te denken over de stad en de toekomst ervan. Zij zijn immers de toekomstige bouwers van Gent. ‘We porren ze ook aan om niet bang te zijn van radicale ideeën.'

In de groepjes zitten de bachelorjaren samen in verticale groepen; oudere studenten uit de masterjaren en docenten begeleiden ze. Verspreid over diverse lokalen - battle rooms genoemd - zitten studenten in groepjes van vijf rond tafels. Laptops in aanslag, maar ook Stanley-messen, meetlatten, stiften en lijm liggen op tafel. Vanuit een war room houden drie masterstudenten een Facebook-pagina bij.

We hielden halt bij een groepje dat een Stairway to Ghent plant (zie foto uiterst rechts) . ‘In het zuiden van de stad heb je de KBC-toren als ijkpunt. Daar willen wij een nieuw baken tegenover plaatsen', zegt Jasmijn Verhulst. ‘Gent Zuid is de hoofdtoegang tot de stad? Vroeger met het station, daarna nam Koning Auto over. Wij besloten de typologie van de brug te behouden. Daarom klappen we de fly-over middenin open zodat we een schuin oplopende halve toren hebben. Via trappen kan je die beklimmen', zegt Manu Geernaert. Wie de moeite doet zal helemaal boven, op ongeveer 30 meter hoogte, een mooi uitzicht over de stad als beloning krijgen. Het is een sterk idee, al beseffen ze dat het veel berekeningen zal vergen en geld zal kosten.

Termont

Gisterennamiddag stonden er 107 projecten opgesteld. In de voormalige kloostergangen hing de sfeer van een happening. Veel studenten speelden met de naam fly-over. Ze maken er Hangover, Fly over Fair, Slide-over en Farm-over van. Aan verbeelding geen gebrek. De meest wonderlijke ideeën zijn uitgewerkt. Van een foor, over een park en een voetbalveld tot een transportnetwerk. Van een omgekeerde dierentuin en een kunstwandelparcours tot een food court met eten uit de hele wereld, een klimmuur of een rijzige parkeertoren. Van een gevangenis over een traumacentrum tot een camping.

De droom van de docenten en studenten is dat een van de voorstellen ooit wordt gerealiseerd. De docenten maakten hun eigen voorkeur al bekend. Ambtenaren van het Vlaams Gewest en de Gentse dienst Stedenbouw kwamen alvast een kijkje nemen. Gisteravond kwamen burgemeester Termont en de schepenen Matthias De Clercq, Tom Balthazar en Filip Watteeuw kijken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio