23-jarige uit Laken was met vier vrienden vertrokken om te vechten tegen regime-Assad

Eerste Belgische moslimstrijder in Syrië gesneuveld

Sean Pidgeon Foto: if

BRUSSEL -

De gruwelijke burgeroorlog in Syrië heeft een eerste Belgische dode strijder geëist. De bekeerde moslim Sean Pidgeon (23), afkomstig uit Laken, stierf vorig weekend tijdens een vuurgevecht. Eén van zijn Brusselse vrienden raakte ook gewond, ‘maar niet erg genoeg om de heilige strijd te staken'.

Met nog drie andere vrienden uit het Brusselse vertrokken de Belgisch-Congolese vrienden Sean Pidgeon (23) en Sami Djedou (23) in november richting Syrië. Net op het ogenblik dat hun ouders even niet in het land waren, kozen ze het hazenpad en vertrokken ze oostwaarts. Om er te gaan strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad. Al probeerden ze hun oorlogsplannen eerst te verdoezelen.

Gesneuveld op slagveld

Afgelopen weekend sneuvelde Sean Pidgeon op het slagveld. Dat slechte nieuws kreeg de moeder van Sami telefonisch te horen van haar zoon. Volgens Sami was Sean op slag dood en hadden hij en zijn moslimbroeders hem onmiddellijk ter plaatse begraven. Waar hij juist was gesneuveld, wilde de geradicaliseerde jongeman niet zeggen. Bij die zware aanvallen tegen het regime was ook Sami gewond geraakt aan zijn hoofd en schouder. ‘Maar niet erg genoeg om de heilige strijd te staken', zei hij tegen zijn moeder. Ze kreeg ook te horen dat haar zoon daar inmiddels getrouwd is met een Syrisch meisje.

In totaal zitten volgens gerechtelijke bronnen een kleine tweehonderd Belgische jongeren in Syrië om er mee te strijden. Velen onder hen sluiten zich aan bij de bekendste extremistische verzetsbeweging Jabhat al-Nusra.

Lees het hele verhaal in Het Nieuwsblad van zaterdag 30 maart

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees