Backstage van Vooruit mag jeugdherberg worden

Backstage van Vooruit mag jeugdherberg worden

Foto: fvv

GENT - Gent heeft een bouwvergunning toegekend aan projectontwikkelaar Upgrade Estate om de oude gebouwen van de Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat, de Backstage en aanpalende lokalen, om te bouwen tot een jeugdherberg met 109 bedden.

In het beschermde pand met de opmerkelijke voorgevel waren vroeger de redactielokalen van het ‘Dagblad Vooruit’ gevestigd. Later kwam er de Backstage. Ook het rijhuis ernaast, waar café Hof van Beroep was gevestigd, wordt mee verbouwd.

In het gebouw komen verspreid over drie verdiepingen 109 bedden in kamers die variëren in grootte van twaalf tot vier bedden. Koenraad Belsack van projectontwikkelaar Upgrade Estate kocht het complex begin 2010 voor 3,5 miljoen euro.

Café Hof van Beroep

Op de benedenverdieping komt een inkomzone, bagageberging en ontbijtzaal met terras. De eerste verdieping zal 4 slaapzalen tellen voor in totaal 45 bedden, de tweede verdieping 6 slaapkamers voor in totaal 36 bedden en de derde verdieping 5 slaapkamers voor in totaal 28 bedden.

Het aanpalende rijhuis, waar café Hof van Beroep was gevestigd, wordt verbouwd tot een kleinere verbruiksruimte en een slaapkamer voor personen met een mobiele beperking (4 bedden). Boven komt een conciërgewoning.

'Goede locatie'

'De locatie in de Sint-Pietersnieuwstraat leent zich goed voor een jeugdherberg. Het gebouw ligt in het ‘kunstenkwartier’. Het is de bedoeling de Sint-Pietersnieuwstraat uit te bouwen tot een centrale verbindingsas tussen dit kunstenkwartier en de binnenstad', zei schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a) vrijdag.

'Op die as ontbreekt het nu aan voldoende toeristische voorzieningen, zoals hotelletjes en B&B’s, terrasjes, winkels... Deze budgetaccommodatie past in die visie. Bovendien sluit de jeugdherberg aan op het achterliggende studentenhuisvestingsproject en kan het een meerwaarde betekenen voor de studentenbuurt.'

Beschermde gevel

De twee gebouwen zijn panden met erfgoedwaarde. 'Na intensief overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de stedelijke Dienst Monumentenzorg werd een akkoord bereikt over het behoud en de renovatie van het beschermde monument', zegt Balthazar. 'Alle waardevolle erfgoedelementen blijven behouden en worden gerestaureerd.'

Upgrade Estate is overigens achter de gebouwen van Backstage al begonnen met de bouw van 105 studentenkamers met een ondergronds archief, een parkeergarage en een commerciële ruimte.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio