‘Janssen wou risico op hartstilstand bij Motilium verdoezelen'

‘Janssen wou risico op hartstilstand bij Motilium verdoezelen'

Janssen Pharmaceutica heeft wetenschappers onder druk gezet om onderzoeksresultaten van Motilium te verdoezelen. Dat schrijft de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ontdekten drie jaar geleden dat gebruikers een elf keer grotere kans hadden op een hartstilstand bij inname van een hoge dosis van 30 milligram per dag. Dat komt overeen met drie tabletten. ‘Het was duidelijk dat de farmaceutische firma niet blij was met die onderzoeksresultaten', vertelt epidemioloog Miriam Sturkenboom, die het onderzoeksteam leidde. ‘Ze vroegen of we de resultaten van het onderzoek bij hoge dosissen konden samenvoegen met die van de lagere, waar de kans op een hartstilstand kleiner is.' Zo konden ze het gemiddelde risico naar beneden halen.

Bij Janssen bevestigen ze dat er ‘discussie was over de resultaten'. Maar dat was ‘omdat de onderzoekers zich niet aan het vooraf afgesproken onderzoeksprotocol hielden'. ‘Zo werken wij niet', zegt Paul Soons, farmacoloog van Janssen. Naast het Nederlandse onderzoek bestelde het bedrijf een gelijkaardige studie in Canada. Daaruit bleek dat de kans op hartstilstand slechts 1,4 keer hoger ligt. Volgens het Algemeen Dagblad staat een van de auteurs van die studie wel op de loonlijst bij de firma.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees