Hogere verkeersboetes vanaf vandaag van kracht

Hogere verkeersboetes vanaf vandaag van kracht

Kind zonder gordel? 165 euro boete

Een verkeersovertreding wordt weer een pakje duurder: voor onmiddellijke inningen betaalt u vanaf vandaag 10 procent meer. Die boetes waren officieel al op 1 maart verhoogd, maar omdat de 30.000 politiecomputers niet tijdig aangepast waren, gaan ze pas vanaf vandaag in de praktijk in. De verhoging moet het aantal verkeersslachtoffers in ons land terugdringen.

Wanneer u een overtreding begaat, krijgt u vaak een voorstel tot onmiddellijke inning. Die tarieven die gaan met 10 procent de hoogte in. Nog even opfrissen:

  • Voor overtredingen van de eerste graad (op een busstrook rijden of 's nachts zonder licht fietsen), int de politie 55 in plaats van 50 euro.
  • Overtredingen van de tweede graad (door het oranje rijden of gsm'en achter het stuur) kosten weggebruikers 110 in plaats van 100 euro.
  • Wie een overtreding van de derde graad begaat (door het rood rijden), dient 165 euro neer te tellen, 15 meer dan daarvoor.
  • Een gordel niet dragen wordt dan weer een overtreding van de tweede graad (110 euro). En een kind niet ingespen wordt nog duurder (165 euro).

De verhoging van de bedragen voor onmiddellijke inning is niet van toepassing op snelheidsovertredingen of andere verkeersmisdrijven.

Normaal had de aanpassing al op 1 maart van kracht moeten zijn, maar dat lukte niet. De IT-diensten van de federale politie slaagden er niet in de tabellen met de nieuwe bedragen te verspreiden naar alle 30.000 politiecomputers.

'Wij gaan er alles aan doen om de fout goed te maken. We mikken op 2 april, maar ik kan niet beloven dat het tegen dan zeker in orde zal zijn', klonk het toen bij woordvoerster Agnès Reis. De nieuwe deadline werd dus wel gehaald door de politiediensten.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S