Iedereen moet voortaan wapen hebben in Amerikaans stadje

Iedereen moet voortaan wapen hebben in Amerikaans stadje
Opmerkelijke beslissing in de gemeenteraad van het stadje Nelson, in de Amerikaanse staat Georgia. Een verordening die wapenbezit verplicht maakt, werd unaniem goedgekeurd.

Nelson, een stadje zo'n 80 kilometer ten noorden van Atlanta, telt ongeveer 1.300 inwoners. Voortaan moet elk gezinshoofd een wapen en munitie bezitten ‘om het algemeen welzijn van de stad en haar inwoners te beschermen'.

Er zijn wel enkele uitzonderingen op de regel. Veroordeelde criminelen en mensen met een mentale of fysieke handicap bijvoorbeeld. Maar ook mensen die het niet willen, zullen niet gestraft worden.

Waarom wordt de regel dan ingevoerd? ‘Als statement tegen de plannen van president Obama, die na enkele dodelijke schietpartijen in de VS wapenbezit aan banden wil leggen', luidt het. ‘Deze maatregel geldt als een soort alarmsysteem voor ons stadje', aldus gemeenteraadslid Duane Cronic. ‘Zo vertellen we criminelen dat ze beter andere oorden opzoeken.'

‘Politiek spelletje'

Niet iedereen is echter te vinden voor de nieuwe maatregel. ‘Dit is gewoon een politiek spelletje van de oerconservatieve Tea Party', zegt inwoner Lamar Kellett. ‘Dit is nutteloos, ik verwacht niet dat de mensen nu plots massaal een wapen gaan kopen. Zij die er één wilden, zullen er wel al eentje hebben. Zij die het vroeger niet wilden, zullen hierdoor niet van gedacht veranderd zijn.'

Ook in de staat Maine waren er al twee stadjes, Byron en Sabbatus, die vergelijkbare voorstellen op tafel gooiden. Maar daar werden ze verworpen door de gemeenteraad.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees