Rudy Pieters maakt wandelgids over beroemde kunstdiefstal

Rechtvaardige Rechters achterna

Rechtvaardige Rechters achterna

Rudy Pieters, bij het Lam Gods: ‘Na al die jaren heb ik niet het gevoel dat ik nog veel kan toevoegen aan wat ik al gebracht heb.' Foto: fvv

Gent -

Rudy Pieters heeft een wandelgids gemaakt met als titel ‘Van Eyck Vermist - Op zoek naar De Rechtvaardige Rechters'. De voorbije tien jaar ging er nauwelijks een dag voorbij zonder dat de ‘De Rechtvaardige Rechters' door zijn hoofd spookte. Met de wandelgids wil hij een hoofdstuk afsluiten.

Rudy Pieters, die jaren als journalist (De Gentenaar, De Morgen, Knack, Radio 1) werkte, publiceerde in 2004 het boek De wraak van het Lam Gods , waarin hij zich vastbeet in een van de meest raadselachtige kunstdiefstallen uit de geschiedenis. De diefstal gebeurde in de nacht van 10 op 11 april 1934. Straks vieren we de 79ste verjaardag ervan.

Karel Mortier

Voor zijn boek kon Pieters als tweede auteur, na de Gentse oud-hoofdcommissaris Karel Mortier, het parketdossier inkijken. De wraak van het Lam Gods werd goed onthaald. Het was een uitstekende kennismaking en bracht het verhaal op een boeiende wijze. Vooral zette het op nuchtere wijze de feiten op een rij achter vaak wilde verhalen.

Daarbij aansluitend begon hij wandelingen over dat thema te organiseren. Wandelingen die in de Kapittelstraat, naast de Sint-Baafskathedraal, beginnen en leiden langs een dertigtal plaatsen die een rol hebben gespeeld in het verhaal van de diefstal.

Aanvankelijk wilde hij drie wandelingen doen tijdens de Gentse Feesten. Dat liep uit de hand, de vraag bleef komen. Intussen heeft hij er meer dan honderd gedaan.

Rudy Pieters: ‘Na tien jaar wil ik ermee ophouden. Het schrijven van mijn boek was een intense periode met veel opzoekingswerk. Na al die jaren heb ik niet het gevoel dat ik er nog veel kan aan toevoegen. Inderdaad, mensen blijven me contacteren en aanspreken over nieuwe theorieën. Er wordt nog steeds gezocht, zowel door fantasten, gefrustreerden, als gedegen onderzoekers, die bijna wetenschappelijk tewerk gaan. Maar ik wil niet als de man van De Rechtvaardige Rechters door het leven gaan. Met deze wandelgids doe ik aan een soort duiveluitdrijving.'

Er speelt ook een praktische reden. Hij maakte de gids ook omdat er gewoon nog geen goede wandelgids is over De Rechtvaardige Rechters en de belangstelling voor het Lam Gods en omdat de diefstal van het paneel van De Rechtvaardige Rechters almaar toeneemt. De wandelgids is de uitgebreide versie van de wandeling rond De Rechtvaardige Rechters . Pieters beschrijft de dertig plekken die een rol spelen en laat ook getuigen van destijds aan het woord, waardoor het lijkt alsof je het verhaal van dichtbij meemaakt. Er zit ook een kaartje bij, zodat iedereen zelf op onderzoek kan gaan.

Goedkoop

Omdat hij het boekje in eigen beheer uitgeeft, zocht hij steun via een systeem van een zogeheten crowdfunding -actie 50.50. Dat wil zeggen dat hij 50 financiers zoekt die met een inleg van 50 euro dit boekje goedkoop houden. Er zijn al 40 mensen die meedoen. Zij krijgen elk zes gesigneerde boekjes in ruil.

‘Deze kans om me te laten financieren door de Gentenaars kon ik niet laten voorbijgaan', zegt hij. ‘Neen, dat systeem staat nog in de kinderschoenen, maar wordt meer en meer toegepast in de cultuursector. Er zijn behoorlijk wat mensen met geld die willen investeren in kleinere, interessante projecten. Met dat startkapitaal kon ik een goede lay-outman en een degelijke drukker zoeken. We beginnen met een oplage van 1.000 exemplaren. Wie weet volgt er later een Engelse vertaling.'

En wat komt er na De Rechtvaardige Rechters ? Pieters: ‘Ik ben bezig met een nieuw project, Publiek Centraal. Ik ben communicatie-adviseur en help andere organisaties, vooral uit de cultuursector, met hun communicatie, marketing en publiekswerking. Het publiek is vandaag veeleisender, veel organisaties moeten knokken om dat publiek over de vloer te krijgen.'

Het boekje wordt op woensdag 10 april, 79 jaar na de diefstal van ‘De Rechtvaardige Rechters', om 11 uur voorgesteld in de Standaard Boekhandel (aan de kathedraal), een van de plekken in het boek. Op de avond van de diefstal hebben getuigen een verdachte auto gezien net naast de boekhandel. Het boekje kost 9,99 euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio