Google eert de man van de Boekentoren

Google eert Henry van de Velde door zijn werk een hele dag in het logo van de zoekmachine te verwerken.

GENT -

Het werk van Henry van de Velde wordt vandaag een hele dag in de schijnwerpers gezet door zoekmachine Google met een prachtige ‘doodle' of tekening, ontworpen door François Schuiten. De schilder, ontwerper en architect werd vandaag 150 jaar geleden geboren.

Van de Velde (1863-1957) doceerde van 1926 tot 1936 bouwkunst en toegepaste kunsten aan de Gentse universiteit. In de jaren dertig kreeg hij van de Rijksuniversiteit de opdracht om een nieuwe gebouw te ontwerpen voor de universiteitsbibliotheek, de Boekentoren.

De 150ste geboortedag van Van de Velde wordt vandaag uitgebreid gevierd in Duitsland. Ook de Gentse universiteit zet het veelzijdige werk van Van de Velde een hele dag in de schijnwerpers, samen met Google en een Van de Velde- doodle .

Misrekening

Doodles zijn de plezierige en verrassende tekeningen waarmee Google op zijn startpagina vakanties, verjaardagen en het leven van beroemde mensen in de verf zet.

Kleine misrekening wel bij Google. We vieren vandaag de 150e verjaardag van Henry van de Velde, maar als je over het logo op Google.com surft krijg je een pop-up met de tekst '100ste verjaardag van Henry van de Velde'.

Stadslogo

‘De Gentse universiteit werkt al een tijd nauw samen met Google in het Google Books -project waarbij copyrightvrije boeken digitaal ter beschikking gesteld worden via internet', zegt Sylvia Van Peteghem, hoofd van de universiteitsbibliotheek.

UGent houdt dit najaar ook een conferentie over het werk van Van de Velde in het Stam. Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert een brievententoonstelling.

De Boekentoren ondergaat een ingrijpende renovatie. De toren kan echter niet worden gerenoveerd vooraleer alle boeken uit de toren verhuisd zijn naar een nieuwe, ondergrondse depot dat voorjaar 2014 zal klaar zijn. De renovatie van de toren is gepland voor 2015.

Sylvia Van Peteghem hoopt dat de Boekentoren ooit in het beroemde logo van Stad Gent met haar drie torens zal opduiken. ‘Als Google Van de Velde eert, waarom Gent niet?', vraagt ze.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is hij niet de ontwerper van het logo der Belgische Spoorwegen. De beroemde letter ‘B' in een liggende ellips werd bedacht door Jean de Roy. Als artistiek adviseur van de NMBS heeft hij de directie overgehaald voor dit ontwerp te kiezen. Daarnaast heeft hij het interieur ontworpen van de eerste Belgische elektrische treinstellen (AM35) en enkele rijtuigen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio