Opnieuw wrakingsverzoek tegen Brugse magistraat in moordzaak Stijn Saelens

Advocaat Sven Mary valt rechter Kasteelmoord aan

Advocaat Sven Mary valt rechter Kasteelmoord aan

Foto: pn

BRUGGE/WINGENE/RUISELEDE - Eén week na zijn aanstelling als advocaat in de Kasteelmoord, heeft strafpleiter Sven Mary stevig uitgehaald. Hij wil de voorzitter van de Brugse raadkamer laten wraken. Eerder al werd een onderzoeksrechter naar huis gestuurd: het lijkt erop dat de advocaat zijn pijlen nu op de op de Brugse magistraten heeft gericht. De andere advocaten in de zaak reageren verrast.

Zelf wil Mary het bericht ‘noch bevestigen, noch ontkennen', en hij wil er al helemaal geen uitleg bij kwijt. Het Brugse parket bevestigde gisteren wel dat de advocaat afgelopen vrijdagmiddag, net voor de griffie sloot, een verzoekschrift indiende om Stefaan Verhelst, de voorzitter van de Brugse raadkamer, te laten wraken. De magistraat zou niet onpartijdig zijn opgetreden in het dossier.

Mary vroeg de raadkamer op 22 maart nog om zijn cliënt, de Limburgse autoverkoper Johnny Vanlingen, vrij te laten. De Limburger is al sinds 9 oktober aangehouden als medeplichtige bij de moord op Stijn Saelens. Dat hij een auto leverde aan de moordenaars, zoals de speurders dachten, kan ondertussen worden uitgesloten.

Maar het Brugse parket is er nog altijd van overtuigd dat Vanlingen het moordwapen leverde. En dus bleef de Limburger aangehouden, zo oordeelde de raadkamer.

‘Het gerecht moet zich eens afvragen of die aanwijzingen wel ernstig zijn, en of ze voldoende zijn om hem aan te houden', sprak Mary al na de raadkamer.

‘Een aantal woorden'

Vrijdagmiddag diende de advocaat een wrakingsverzoek in. ‘Het verzoek is gebaseerd op een aantal woorden en zinnen die de voorzitter heeft gebruikt in zijn motivering', aldus de Brugse procureur Jean-Marie Berkvens.

De voorzitter zou zich niet onafhankelijk of onpartijdig hebben opgesteld, en te eenzijdig de argumenten van het parket hebben overgenomen.

Verhelst is niet de eerste magistraat in het onderzoek die onder vuur komt te liggen. De advocaat van dokter André Gyselbrecht diende in februari al een wrakingsverzoek in tegen onderzoeksrechter Paul Gevaert wegens partijdigheid. Hoewel Gevaert dat altijd heeft tegengesproken, stapte hij uiteindelijk zelf op. Wellicht omdat hij vreesde dat, als het Gentse Hof van Beroep de huisdokter toch gelijk zou geven, het hele onderzoek aan geloofwaardigheid zou inboeten.

Weigert op te stappen

Verhelst heeft een andere houding aangenomen. Afgelopen zondag, op Pasen, legde de magistraat een uitgebreide motivering neer. Hij stelt daarin dat hij wél objectief is, en dat hij weigert om op te stappen. Het is aan het Gentse hof van beroep om de knoop nu door te hakken.

Het wrakingsverzoek heeft niet meteen gevolgen voor Vanlingen zelf. Zelfs als de voorzitter gewraakt wordt, blijft hij in de cel. Mary heeft tegelijk ook beroep aangetekend tegen die aanhouding, bij hetzelfde Gentse hof.

Andere advocaten reageren verrast

De andere advocaten in het dossier reageren verrast op het wrakingsverzoek. Zij merkten zelf geen partijdigheid bij voorzitter Stefaan Verhelst.

Anderhalve maand geleden zette onderzoeksrechter Paul Gevaert een stap opzij, na een wrakingsverzoek door meester Johan Platteau. 'Ik ken natuurlijk de beweegredenen van meester Mary niet', reageert Platteau. 'Ik kan alleen maar zeggen dat wij altijd met respect en objectiviteit zijn behandeld. De voorzitter is altijd correct geweest met André Gyselbrecht.'

Ook meester Vincent Vereecke, de advocaat van Peter Gyselbrecht, had eerder nog geen partijdigheid gemerkt bij de voorzitter van de raadkamer in Brugge. 'De confrater zal wel niet over één nacht ijs zijn gegaan, maar ik ben toch wel verrast. Wij zijn toch ook een aantal keer voor de raadkamer verschenen; ons is toen niks opgevallen.'

Meester Philip Daeninck, de advocaat van Tinus van Wesenbeeck, reageert vanuit het buitenland verbaasd op het verzoek tot wraking. Hij merkt op dat het een delicate kwestie is en geeft verder geen commentaar.

De Brugse raadkamer verlengde op 22 maart de aanhouding van Vanlingen. Tegen die beslissing ging meester Mary in beroep bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. Ook het verzoek tot wraking zal door het hof in Gent behandeld worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees