Stadsbestuur wil ook fietsenstallingen opnemen

Nieuwe app zoekt vrije parkeerplaats

Nieuwe app zoekt vrije parkeerplaats

Voor een echt werkbare app blijft het wachten op de parkinguitbaters. Foto: fhw

LEUVEN -

De Leuvense student Stijn Adams (22) heeft een app ontwikkeld die parkeren in een handomdraai overzichtelijk maakt. Het Leuvense stadsbestuur richt haar pijlen echter eerder op Rondom en een app van de NMBS.

Om automobilisten via smartphone de weg te wijzen naar naburige parkings en vrije parkeerplaatsen, heeft student Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen Stijn Adams een handige app ontwikkeld voor Android. In een oogopslag krijg jet te zien waar er met de wagen kan worden geparkeerd.

‘Ik heb me, in het kader van mijn thesisonderzoek, toegelegd op de 13 grootste autoparkings van Leuven. Enerzijds kan je van thuis uit plannen welke parking zich het dichtst bij je bestemming in de binnenstad bevindt. Een andere optie staat toe om ter plaatse dezelfde vraag in te voeren, met een duidelijk overzicht, openingsuren en prijstabellen als antwoord', aldus Adams.

Grote struikelblok in de nieuwe app, die binnen enkele dagen wordt gelanceerd, is echter de afwezige aanduiding van het aantal beschikbare plaatsen. ‘Het prototype van de app is hier op voorzien. Voorlopig willen de parkinguitbaters die gegevens echter niet gratis uitwisselen.'

App NMBS

Dirk Robbeets, schepen van Mobiliteitsbeheer (SP.A), twijfelt of hier snel verandering in zal komen. ‘Een vrije plaats betekent voor hen immers een verlies, waardoor zij niet happig zijn om hierover te communiceren. Daarnaast is er reeds een app in gebruik, Rondom, die mensen in verschillende Vlaamse steden en gemeenten de weg wijst naar restaurants, cafés en parkeerplaatsen', legt hij uit.

Ondertussen legt ook de NMBS de laatste hand aan een app, die een persoonlijk mobiliteitsplan uitstippelt voor elke weggebruiker. ‘Ik betwijfel of ze in de parkeerapp van Stijn Adams zullen meestappen', stelt Robbeets.

Digitaal fietsparkeren

De nieuwe app van de NMBS zal volgens Robbeets ook voor fietsers een overzicht bieden van vrije stallingsplaatsen. ‘Een geweldig gegeven, dat praktisch toe te passen valt voor de fietsenparking onder het De Somerplein en de toekomstige parkeerplaatsen in park Den Bruul.'

‘Ik besef dat deze toekomstmuziek slechts langzaam gespeeld wordt en dat we hiermee voorzichtig moeten omspringen. We zijn in elk geval fervente voorstander van een dergelijke app die onze stad alleen maar aantrekkelijker kan maken', aldus Robbeets.

Klik hier voor de Rondom-app.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio