Romaanse Poort wordt vaste ontmoetingsruimte

Leuven opent India House in najaar 2013

Leuven opent India House in najaar 2013

Het India House vindt onderdak in enkele lokalen van de Romaanse Poort. Foto: fhw

Leuven -

Als platform voor de intense samenwerking met India, op cultureel, economisch en wetenschappelijk vlak, wordt het Leuvense India House een toonbeeld van internationalisering. Het huis opent haar deuren ter gelegenheid van kunstenfestival Europalia.

De invloed van India, een van de snelst groeiende economieën wereldwijd, strekt zich uit tot Leuven. Een toenemend aantal Indiase studenten en onderzoekers maakt zijn opwachting aan de KU Leuven, imec en tal van andere spin-off bedrijven. Het uitwisselen van wetenschappelijk kennis en diensten wordt minstens even belangrijk geacht. Zo vertelt Mohamed Ridouani, schepen van Onderwijs (SP.A), die in een adem benadrukt dat de stad Leuven ook andere bruggen willen slaan. ‘De keuze om de uitgestoken hand te reiken naar India, ligt voor de hand. Het is een democratisch land, met vele groeimogelijkheden, waar we vlot mee kunnen communiceren. Liefst willen we nog intensere contacten aanknopen, met het oog op culturele, economische, academische en wetenschappelijk samenwerking.'

Dat een provinciestad zoals Leuven de samenwerking aangaat met een wereldnatie, biedt volgens Bart De Moor, vicerector Internationaal Beleid van de KU Leuven, aan beide partijen gelijkwaardige kansen. ‘India is een ingewikkeld land, waar we moeilijk voet aan grond krijgen. Contacten zijn er wel, maar het wordt wat ons betreft zaak om veel gestructureerder en stabieler op te treden in onze relatie met universiteiten en kenniscentra', zegt De Moor.

‘Let wel, we vertrekken niet vanuit een paternalistische instelling. India is een land van extremen en diversiteit, maar het dwingt wel degelijk ontzag af waar het ruimtevaart en exacte wetenschappen betreft. Daar kunnen wij enkel van leren, net zoals zij onze expertise in wetenschap en zorg als verrijkend ervaren. De samenwerking via het India House is geen ver-van-mijn-bed-show, maar zal ons in staat stellen om zowel in België als in India mogelijkheden aan te boren', stelt De Moor.

Het India House zal in het najaar van 2013 haar deuren openen, ter gelegenheid van het internationale kunstenfestival Europalia, dat van 4 oktober 2013 tot en met 26 januari 2014 in het teken staat van India. ‘Vaste stek voor het huis, dat momenteel enkel virtueel bestaat, wordt de Romaanse Poort. Het zal een huis voor ontmoetingen zijn, met een bibliotheek en vergaderruimtes, als knooppunt voor allerhande activiteiten. We knopen wereldwijd contacten aan, maar India heeft momenteel de grootste prioriteit', besluit Ridouani.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio