Kleine brouwerij levert van toptripel tot tomatenbier

Anders brouwde al 64 soorten bier

Anders brouwde al 64 soorten bier

Bart Durlet zag al meer dan zestig bieren passeren en staat persoonlijk in voor de kwaliteit van elk brouwsel. Foto: vrs

HALEN -

Brouwerij Anders voert de capaciteit op tot 15.000 hectoliter en werft volgend jaar nog extra personeel aan. Ondertussen werden er al 64 biersoorten gebrouwen en werkt Bart Durlet aan een tomatenbier.

Brouwingenieur Bart Durlet (29) heeft in zijn opstartjaar van Brouwerij Anders in Halen maar liefst 64 verschillende bieren gebrouwen. Er passeerde vorig jaar zo'n 3.600 hectoliter bier in de installaties en dat wordt in 2014 opgevoerd naar 10.000. De artisanale brouwerij verhoogt de capaciteit nu nog en mikt op 15.000 hectoliter in 2014. Durlet, die nu al met arbeidersploegen werkt, investeerde samen met een aantal partners zo'n twee miljoen euro in de productie. Volgend jaar moeten er nog een viertal extra werknemers aangeworven worden. Zo draait de productie ook tijdens de weekends.

Speciale bieren zitten in de lift en dat heeft ook Bart begrepen. Tussen de 64 bieren, die steeds in opdracht worden gefabriceerd, zitten gekke ideeën zoals een tomatenbier of glutenvrij bier, maar ook pareltjes zoals een bittere Belgische Tripel en de nieuwe Haspengouwse Tripel.

‘Het is vooral de ontwikkeling van een bier dat me fascineert', zegt Bart. ‘Het commerciële aspect boeit me minder. Daarom brouwen we ook in opdracht en geven we ook advies in een neutraal terrein. We hebben ook geen eigen bier op de markt.'

‘Het is enorm snel gegaan. Een jaar geleden deed ik nog alles zelf met één werknemer. Ik ben nog jong en het ondernemerschap bevalt me enorm. We hebben dan aan het einde van vorig jaar een grote investering gedaan om onze capaciteit te verdubbelen. En ondertussen zijn er nog extra tanks bijgekomen.'

‘Er rollen dit jaar drie miljoen verse biertjes van de band. We werken nu volcontinu in een drieploegensysteem van maandag tot zaterdag. In de productie werken er nu zeven mensen. We willen nu ook in de weekends brouwen en volgend jaar komen er dus nog vier mensen bij. Ondertussen werken er ook al drie bedienden in het bedrijf.'

‘Ook de investering was niet te onderschatten. Omdat we zoveel soorten bieren maken en allerlei flessen moeten kunnen verwerken, was er een bedrag van zo'n 2 miljoen nodig voor het machinepark', weet de zaakvoerder.

Dat de speciaalbieren in de lift zitten is volgens Bart logisch te verklaren. ‘Jan Modaal heeft ze leren kennen dankzij programma's als Tournée Generale en ook in het buitenland staan we hoog aangeschreven. Het is een groeiende markt en die trend zet zich alleen maar verder.'

Maar volgens de ingenieur is er ook een gevaarlijk kantje aan dat succes. ‘De brouwerijwereld moet beter beschermd worden en er moet een kwaliteitslabel komen. Als we onze goede naam in grote exportlanden als Amerika willen houden moet er gewaakt worden over de bieren die ons land verlaten. Enkel het beste zou een label mogen krijgen. Hier ligt er nog een opdracht voor de federatie van de brouwers.'

Bieren als Haspengouwse Tripel, Paljas, Triporteur from Hell worden bij Anders gebrouwen. Maar ook een tomatenbier is in de maak. ‘Het tomatenbier wordt nu ontwikkeld in onze kleine proefinstallatie. We kregen de vraag uit Nederland omdat tomaten eigenlijk vruchten zijn. We zijn nu aan het uitzoeken of de mogelijkheid bestaat om een vruchtenbier op basis van tomaten te maken. Maar we stemmen zomaar niet in met een project. We ontwikkelen het nu eerst op kleine schaal.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio