‘Natuurslager' van de vijfde generatie triomfeert op Meat Expo

Didier is twee keer de beste

Didier is twee keer de beste

Didier, met zijn echtgenote Vanessa, bij een paardjesmolen uit varkensvet en smout.

Gent -

Sinds een paar dagen hangen er in de winkel van slager en charcutier Didier Van De Casteele aan de Frans van Ryhovelaan niet minder dan 14 diploma's met de vermelding ‘gouden medaille'. Didier is sinds kort zowel de beste charcutier, als de beste slager van België.

Didier Van De Casteele: ‘Voor zover we weten is het in de geschiedenis van de vakbeurs Meat Expo en de bijhorende wedstrijd nog nooit gebeurd dat iemand in één en hetzelfde jaar naar huis gaat met die twee titels. En het mooie vind ik zelf dat mijn uitslagen in stijgende lijn gaan. Bij de vorige editie, twee jaar geleden, was ik ook al de beste charcutier. En bij vorige edities haalde ik voor de beste beenhouwer eerst brons, daarna zilver, en nu goud. Natuurlijk ben ik daar tevreden mee.'

‘Mijn geheim? Vers. En rechtstreeks kopen bij de boer. Zowel de varkens, als de runderen. Met maar één tussenstation: het slachthuis. Al de rest doe ik zelf. Versnijden van de karkassen, alles. Alles in één gesloten circuit. Ook de charcuterie maak ik zelf. Niet alleen de gekookte en rauwe hammen, maar ook de pastei, pensen, filet de sax, bacon, hespenworst, champignonworst, Parijse worst. Echt alles kan je natuurlijk niet zelf maken: Italiaanse hammen, Italiaanse salami, Ardeense salami, de bereide salades en zo, daar heb ik een leverancier voor. Maar de rest... allemaal eigen werk.'

Didier Van De Casteele heeft de beenhouwerskunst niet van vreemden. ‘In onze familie kozen ze in de vorige generaties ofwel voor het geloof, ofwel voor het vlees', lacht hij en hij begint aan de uitleg van een stamboom beenhouwers en priesters, om er bij uit te komen dat hijzelf al de vijfde generatie slager is.

Aan de slagerij van Didier Van De Casteele aan de Van Ryhovelaan geen uithangbord Keurslager, Buurtslager of wat dan ook. ‘Als je tot zo'n keten behoort, dan ben je verplicht bepaalde merken van charcuterie te kopen. Dat past dus niet in mijn visie. Ik wil zelf bepalen welke producten ik maak en aanbied.'

Wat je bij hem ook niet vindt, is zo'n machine met afscheurnummertjes. ‘Ik heb dat ooit gekocht, maar ik gebruik dat niet. Ik vind dat zo onpersoonlijk. Je maakt van je klanten nummers. En de winkel is hier zodanig ingericht, dat de mensen bijna niet anders kunnen dan gewoon achter elkaar aan volgen.'

De televisieserie Van Vlees en Bloed vond hij een goede serie. ‘Waarheidsgetrouw, voor de tijd waarin het verhaal zich situeerde. En ja, dat van mag het een beetje meer zijn , dat is ook hier het geval. Mensen vinden het erger als ze te weinig hebben', lacht Didier. ‘Maar een bospoeper ben ik niet.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio