Cargovliegtuig afgebroken na veertien jaar zonder één vlucht

FOTO. Spookvliegtuigen staan in de weg op Oostendse luchthaven

Een gespecialiseerde firma haalt het grote geschut boven om het vliegtuig af te breken. Foto: Dominique Jauquet

Oostende -

Op de luchthaven van Oostende is een cargovliegtuig dat al veertien jaar vaststond, afgebroken. De directie hoopt dat de toestellen van MK Airlines en Meridian Airlines, die al jaren niet meer vliegen, straks ook verdwijnen. ‘Die dingen staan in de weg', klinkt het.

Het DC 80-vliegtuig dat is afgebroken, landde op 31 december 1999 op de Oostendse luchthaven. Sindsdien bleef het werkloos op het tarmac staan. Het vliegtuig, dat onder meer voor Hawaiian Airlines, Trans Continental Airlines en Continental Cargo Airlines heeft gevlogen, kreeg toen nochtans een volledige onderhoudsbeurt. Het toestel was zo goed als nieuw, maar de maatschappij die op Afrika ging vliegen, kwam nooit van de grond.

De jaren gingen voorbij en de zeelucht kreeg sindsdien vrij spel. Wie met de wagen op de Nieuwpoortsesteenweg langs de luchthaven reed, merkte dat er niets meer overbleef van de nieuwe verf en de blinkende motoren uit 1999.

Na een lange juridische procedure werd het vliegtuig nu afgebroken door ColiMetals, een gespecialiseerde firma die alle materialen recycleert. ‘Afbreken was de enige optie, gezien de slechte staat van het vliegtuig. Wij vroegen al lang een oplossing, maar konden als luchthaven zelf niets ondernemen. Maar na jaren juridisch getouwtrek, is de knoop eindelijk doorgehakt. We zijn bijzonder tevreden dat de eigenaar het ding afbreekt', zegt luchthavenmanager Gino Vanspauwen.

Op de site van de internationale luchthaven Brugge-Oostende staan nog drie vliegtuigen al jaren aan de grond. Twee toestellen van MK Airlines, dat in 2010 failliet ging, en een toestel van de Ghanese luchtvaartmaatschappij Meridian Airways, dat sinds 2010 niet langer welkom is in het Belgische luchtruim.

‘We hopen dat ook die vliegtuigen snel verdwijnen. Van Meridian Airways gaat het om een vliegtuig dat ze na de ontmanteling aan het heropbouwen waren. Van MK Airlines gaat het om twee toestellen die in de aanloop naar het faillissement aan de grond werden gehouden. De drie vliegtuigen zouden mogelijk nog kunnen vliegen, maar door de economische omstandigheden lijkt afbreken een logischer gevolg', zegt de luchthavenmanager.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio