Vlaamse Syrië-strijder zwaargewond terug thuis

Eén jonge Vlaamse moslim die naar Syrië trok om mee te vechten tegen het Syrische regime, zou daarbij zwaargewond zijn geraakt. Houssien E. (21) uit Vilvoorde wordt nu in een Brussels ziekenhuis verzorgd voor een schotwonde.

Houssien E. verdween in augustus spoorloos uit België. De autoriteiten die hem in het oog hielden, waren het spoor bijster. Ze hadden interesse in hem, omdat hij in juni vorig jaar tijdens rellen in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek een drietal agenten verwondde. Houssien E. zou toen lid geweest zijn van Sharia4Belgium. Hij werd opgepakt, en een maand later al door een Brusselse rechter veroordeeld tot 200 uur werkstraf. Het gerecht liet hem daarop vrij. Enkele weken later was Houssien E. uit België verdwenen.

Verschillende bronnen menen dat hij al die tijd in het buitenland zat. Zijn ouders zouden gedacht hebben dat hij in Marokko was, maar de politiediensten dachten dat hij naar Syrië was getrokken. Onder meer enkele boodschappen die hij op het internet naliet, wijzen daarop.

15 maanden cel

Onlangs keerde Houssien E. naar België terug. Ook zijn broer zou onlangs vanuit Syrië naar ons land teruggereisd zijn.

Als Houssien E. weer aan de beterhand is, wacht hem niet alleen een stevige ondervraging door de autoriteiten. Een rechter zette zijn veroordeling in februari al om in vijftien maanden cel, omdat hij niet opdaagde om zijn taakstraf uit te voeren. Wellicht moet Houssien E. nu naar de gevangenis.

Corrigeer

MEER NIEUWS