Derde editie pas in 2015, niet zoals aangekondigd in 2014

Gents Lichtfestival jaar uitgesteld wegens te duur

Gents Lichtfestival jaar uitgesteld wegens te duur

Foto: lbo

GENT - De derde editie van het Lichtfestival gaat niet door in 2014, zoals beloofd, maar in 2015. Gent stelt het enorm populaire winterfestival een jaar uit omdat het prijskaartje van 600.000 euro te zwaar doorweegt in tijden van besparingen.

Gent moet de komende jaren stevig besparen en dat doet zich ook in de cultuursector voelen. Geen verlichte Belfortstraat of kleurrijk Postgebouw volgende winter. De volgende editie van het immens populaire Lichtfestival zal pas in het voorjaar van 2015 plaatsvinden. En niet van 30 januari tot 2 februari 2014 zoals een maand geleden nog aangekondigd werd.

Het Gentse stadsbestuur kwam de voorbije weken tijdens budgetbesprekingen overeen om van het Lichtfestival een driejaarlijks in plaats van tweejaarlijks evenement te maken. Een vierde editie is voor 2018.

600.000 euro

Reden is de hoge kostprijs. ‘Het Lichtfestival organiseren kost Stad Gent 600.000 euro. Vooral om alle artiesten en lichtinstallaties in Gent te krijgen is er heel wat budgettaire ruimte nodig’, zegt schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A).

‘Maar we moeten ingrijpen om de stad financieel gezond te houden en het evenwicht te herstellen. Om aan die budgettaire uitdagingen tegemoet te komen kan het bedrag nu niet opnieuw vrijgemaakt worden.’

‘Het Lichtfestival zou in een soort light-versie met minder budget kunnen plaatsvinden. Maar daar passen we voor. Minder budget betekent minder installaties en een minder mooi festival. Het niveau van de twee voorgaande edities was zo hoog, dat we niet willen en kunnen onderdoen’, zegt Storms.

Voor de derde editie in 2015 zal volgens Storms wel opnieuw 600.000 euro beschikbaar gemaakt worden.

Overrompeling

De twee edities van het Lichtfestival in 2011 en 2012 waren een enorm succes. Vooral de tweede editie was met bijna een half miljoen bezoekers een ongeziene voltreffer. De binnenstad werd compleet overrompeld. Andere Vlaamse steden uitten bovendienluidop hun jaloezie over het Gentse festival.

‘Daarom ben ik blij dat we kiezen voor een artistiek hoogstaand festival. Het is beter om te kiezen voor kwaliteit dan voor een festival met minder middelen’, zegt Storms. ‘Het niveau moet voor al die duizenden bezoekers minstens even hoog zijn als de vorige keer.’

Fans van het Lichtfestival zullen dus nog een jaar langer geduld moeten hebben. ‘Hoe langer je moet wachten op iets moois, hoe groter het verlangen en de verwachtingen worden’, zegt Storms.

‘En ik ben er zeker van dat we die verwachtingen in 2015 zullen kunnen inlossen. Onze diensten hebben nu nog een jaar langer de tijd om het derde Lichtefstival voor te bereiden.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio