Verslagenheid groot bij de 195 personeelsleden

Dertig banen op tocht bij Cappelle Pigments

Dertig banen op tocht bij Cappelle Pigments

De directie van Cappelle Pigments wil dertig personeelsleden ontslaan. Foto: evr

Menen -

De vakbonden voerden gisteren de eerste onderhandelingen met de directie van het bedrijf Cappelle Pigments NV in Menen. De directie heeft de intentie om dertigtal werknemers te ontslaan.

Het is al langer dan vandaag hommeles bij Cappelle Pigments NV in de Kortrijkstraat in Menen. Begin december 2012 ontsloeg het directiecomité van het bedrijf vier werknemers op staande voet wegens economische redenen. Omdat volgens de vakbonden de arbeidsovereenkomsten bij het ontslag niet werden gerespecteerd, brak er een spontane staking uit. Uiteindelijk kregen de vier hun werk terug, maar werd het contract van twee kaderleden beëindigd. Nu toont het directiecomité van Cappelle Pigments NV de intentie om zo'n dertig werknemers te ontslaan. In de laatste ondernemingsraad liet de directie van het pigmentbedrijf ook weten dat de loonkost ter discussie staat. Alles past in de herstructureringen die het bedrijf wil doorvoeren. Door de economische crisis zit het Menense Cappelle Pigments NV in moeilijke papieren. Volgens Isabelle Verhaeghen van het ACV sloeg het nieuws bij het personeel in als een bom. ‘Iedereen is erg aangeslagen en probeert nu het harde nieuws te verwerken', vertelt ze. Toch is er volgens haar nog hoop. ‘Vandaag (gisteren, red.) hebben we een eerste informatieronde gehouden. Nu verdiepen we ons nog in de cijfers, maar de eerste gesprekken verlopen goed.'

Brugpensioen Hoewel de directie het personeelsbestand wil afbouwen met zo'n dertig werknemers, is er nog geen intentie voor naakte ontslagen. ‘Het klopt dat we zullen proberen om met tijdskrediet en brugpensioen naakte ontslagen te vermijden, ook het directiecomité staat hiervoor open. Maar het is nog veel te vroeg om hierover uitspraken over te doen.' Volgende donderdag vindt de tweede gespreksronde plaats. Ondertussen is het voor de 195 personeelsleden bang afwachten op de resultaten van het overleg. Cappelle Pigments NV is een familiebedrijf dat in 1890 werd opgericht. Het heeft ook vestigingen in Frankrijk en China.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio