Florke Bogaerts is oudste inwoner ooit van Temse

Florke Bogaerts is oudste inwoner ooit van Temse

Florke Bogaerts werd ontvangen in het gemeentehuis en door burgemeester Luc De Ryck in de bloemetjes gezet. Foto: kuv

Temse -

Het was gisteren een historische dag in de geschiedenis van Temse. Florke Bogaerts werd in het gemeentehuis gevierd als oudste inwoner ooit.

Met haar 104 jaar en 40 dagen is Florke Bogaerts sinds maandag officieel de oudste inwoner ooit van Temse. Ze is in uitstekende gezondheid en nog helder van geest. Ze werd geboren op 27 februari 1909 en stamt uit een kroostrijk mandenmakersgezin.

‘Eigenlijk heet ze Leontina', vertelde burgemeester Luc De Ryck (CD&V). ‘Toen ze zich op 13-jarige leeftijd bij de spinnerij Dacca meldde voor werk, werd ze geweigerd omdat ze te jong was. Ze bood zich dan aan onder de naam van haar twee jaar oudere, overleden zus Florentina en werd aangenomen. Florentina alias Florke werd haar naam voor het leven.'

In 1931 trouwde ze met Urbain Molinard. Hij was steenbewerker en stierf in 1962. Zij kregen twee dochters: Christiane, die overleed in 1995, en Denise. Na haar huwelijk vestigde zij zich in Australïe. Florke trok zeven keer naar Australië, de laatste keer toen ze 90 was. Na verscheidene jaren in een serviceflat werd rustoord De Reiger haar nieuwe verblijfplaats.

Tijdens de ontvangst in het gemeentehuis met tientallen familieleden en kennissen uit de Reiger was Florke danig in de wolken. ‘Ik hou van feesten, zoals we vandaag weer doen', klonk het. ‘Maar ik hou het ook graag rustig. Ik zorg er ook voor dat mijn kamer proper is voor men komt poetsen. Ik begin met de vensters en erna volgt het toilet. Zo moet de poetsvrouw enkel nog dweilen.'

Het geheim om oud te worden is volgens Florke gestoeld op drie peilers: ‘Niet zagen, altijd content zijn, en veel slapen.' Leuk detail: Haar moeder, Mieke Poeck (1881-1979), werd 97. Bij haar overlijden was ook zij de oudste inwoner van Temse.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio