Voltooiing Polders Van Kruibeke stapje dichterbij

Aanleg natuurgebied Kortbroek gestart

Aanleg natuurgebied Kortbroek gestart

Rond de nieuwe visvijvers komen er wandelpaden.

Kruibeke -

Deze week is in Kruibeke gestart met de aanleg van het natuurgebied Kortbroek. Het Agentschap voor Natuur en Bos, Waterwegen en Zeekanaal NV en de gemeente Kruibeke leggen er twee visvijvers, een rietveld en wandelpaden aan.

Het gecontroleerd overstromingsgebied in Kruibeke krijgt stilaan vorm. Het hele gebied wordt een echte toeristische troef voor Kruibeke.

Ten noorden van de Scheldelei, die ook volledig heraangelegd wordt, graven kranen momenteel twee grote visvijvers tussen het kasteelpark Altena en de Schelde.

‘Bij de inrichting van het overstromingsgebied gingen een aantal visputten verloren', zegt Stefaan Nollet, projectingenieur bij Waterwegen en Zeekanaal.

‘Eén van deze nieuwe visvijvers is voorbehouden voor de plaatselijke visclubs, die er voortaan opnieuw hun viswedstrijden kunnen organiseren, en de tweede krijgt een natuurlijke inrichting met rietkragen en waterplanten, rust- en paaiplaatsen voor vissen en enkele eilandjes. Op die manier ontstaat een gevarieerde vijver met verschillende biotopen', benadrukt Nollet.

Hier worden ook vissteigers gepland, zodat de recreatieve hengelaar zijn hobby kan uitoefenen.

Het is de bedoeling dat de vogels een thuis vinden in en rond de nieuwe vijvers en in de kleinere poelen die er komen, zullen amfibieën een nieuwe habitat vinden.

‘Het wordt een park waar iedereen kan genieten van de natuur en we verwachten hier veel wandelaars', benadrukt Laurent Vanden Abeele, projectleider bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

‘Rondom de vijvers komt er een wandelpad, een avontuurlijk pad met stapstenen, een speelweide en vogelkijkwanden.'

De werkzaamheden zullen vermoedelijk duren tot het najaar.

‘Tijdens de werken wordt een apart fiets- en wandelpad voorbehouden op de Scheldelei om de hinder zoveel mogelijk te beperken en de mensen veilig door de werken te loodsen', zegt burgemeester Jos Stassen (SamenVoorKruibeke).

‘Later start de herinrichting van de Scheldelei. Op deze verkeersas worden gescheiden rijbanen met bomenrijen, ruime parkeerzones en veilige fietspaden aangelegd. Dat is ook nodig, want de Scheldelei is één van de vier geplande toegangspoorten van de Polders van Kruibeke.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio