Fit & Gezond

‘Alcohol en ongezond eten gaan hand in hand'

‘Alcohol en ongezond eten gaan hand in hand'

Alcohol doet ons meer en ook ongezonder eten. Dat zegt een nieuwe studie van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Alcoholmisbruik en Alcoholisme. Op de dagen dat mensen drinken, nemen zowel mannen als vrouwen meer calorieën op.

Het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) voerde een studie uit naar het effect van alcohol op ons eetpatroon en kwam tot de conclusie dat drinken op zich niet alleen slecht is voor de gezondheid, maar ons ook op zoek doet gaan naar meer calorieën. ‘We zagen voedselkeuzes veranderen op de dagen dat mensen dronken, en dan wel in een ongezondere richting, zowel voor vrouwen als mannen,' zegt auteur van het onderzoek Rosalind Breslow.

De studie vroeg meer dan 1.800 Amerikanen om een vragenlijst in te vullen op twee dagen binnen een periode van tien, één dag waarop ze alcohol dronken, en één waarop dat niet het geval was. Bleek dat de deelnemers op die eerste dag gemiddeld twee tot drie glazen bier of wijn tot zich namen, en heel wat ongezonder aten dan anders. Vrouwen namen op dagen met alcohol gemiddeld 300 calorieën meer op, en mannen 400.

Bij vrouwen kan het grootste deel van dat aantal calorieën verklaard worden door de alcoholische dranken zelf, maar bij mannen zijn gemiddeld 100 tot 200 calorieën afkomstig van voedsel. Beide seksen eten gemiddeld negen procent meer vetrijke voeding wanneer ze drinken. Mannen kiezen bovendien vaker voor aardappelen en vlees op die dagen en zowel zij als vrouwen drinken minder vaak melk.

Verklaringen voor de veranderingen in ons eetpatroon zochten de onderzoekers onder andere in sociale evenementen. Drinken gebeurt vaak in gezelschap en op feestjes, en daar is ongezonder voedsel voor handen. Verder neemt alcohol grenzen weg waardoor we minder goed stilstaan bij wat we eten. ‘We weten echter niet of drinken ook tot gewichtstoename leidt want dat hebben we niet onderzocht,' aldus onderzoekster Breslow. Ze raat mensen in ieder geval aan om met mate te drinken en te kiezen voor granen, gezonde oliën en groenten bij een glas in plaats van ongezonde snacks en vettig voedsel.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees