UCI legt Russische wielrenner Kaykov voorlopige schorsing op

UCI legt Russische wielrenner Kaykov voorlopige schorsing op

Foto: Photo News

De Russische wielrenner Valery Kaykov (Rusvelo) staat voorlopig op non-actief. De Internationale Wielerunie verklaarde donderdag immers dat het hem voorlopig geschorst heeft na een positieve dopngcontrole buiten competitie.

Kaykov, die woensdag nog aan de start stond van de Brabantse Pijl maar niet finishte, is ook meteen ontslagen bij zijn team Rusvelo.

De 24-jarige Kaykov, die voornamelijk in het baanwielrennen actief is, liep tegen de dopinglamp bij een controle op 17 maart. Het lab van Keulen vond sporen van het verboden GW 501516 in zijn urine.

Eind vorige maand had het Wereldantidopingagentschap WADA nog gewaarschuwd voor het geneesmiddel, dat op de zwarte markt verkocht wordt. Het zou een invloed hebben op de vetverbranding en de opname van glucose in de spieren, wat het duursporten bevordert.

Het is nu aan de Russische wielerbond om na te gaan of Kaykov een inbreuk heeft gepleegd op het antidopingreglement.

Volgens Rusvelo heeft hij alvast gezondigd tegen de teamregels. 'We betreuren dat de controle een positief resultaat gaf', aldus de Russische formatie op zijn website. 'Zijn contract is onmiddellijk beëindigd. Rusvelo hanteert een nultolerantiebeleid wat doping betreft. We steunen een zuivere wielersport', klinkt het.

Corrigeer