Leerlingen warm gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek

Speciaal ponton voor onderzoek waterkwaliteit

Speciaal ponton voor onderzoek waterkwaliteit

Rik Röttger toont de leerlingen hoe ze op het ponton veilig stalen kunnen nemen van het water. Foto: wel

Lier -

Om leerlingen toe te laten de waterkwaliteit te onderzoeken, is een speciaal ponton geplaatst ter hoogte van het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME) in Lier.

Voor leerlingen van de middelbare school kunnen de lessen wetenschappen een leuke praktische kant krijgen. In het PIME in Lier wordt voor hen de activiteit ‘veldwerk water' aangeboden. De jongeren leren er alles over waterkwaliteit en -vervuiling door stalen te nemen in de Nete. Speciaal voor dit project schonk de nv Waterwerken en Zeekanaal een nieuw ponton. Leerlingen zullen vanaf nu op een veilige en propere manier stalen kunnen nemen van het water van de Beneden Nete. Ook rond de vijvers van het PIME werden door de dienst Waterbeleid van de Provincie Antwerpen nieuwe pontons geplaatst.

‘Het PIME onderging het afgelopen jaar een hele verandering', zegt gedeputeerde Rik Röttger (SP.A), die het ponton mee opende. ‘Het gebouw en de tuin werden gerenoveerd en het educatieve aanbod werd onder handen genomen. Met de aanleg van dit ponton kunnen de leerlingen in veilige omstandigheden stalen nemen om de waterkwaliteit van de Beneden Nete te bepalen.'

Volgens Röttger blijft het PIME op deze manier garant staan voor een vernieuwend en eigentijds natuur- en milieueducatief aanbod voor het secundair en basisonderwijs in de provincie.

Waterdiertjes bestuderen

‘Door stalen te nemen van de Beneden Nete kunnen de leerlingen de chemische kwaliteit van het water testen', legt Melody Van den Acker van het PIME uit. ‘Ze onderzoeken het water op zuurtegraad en hardheid en stellen zo vast of het water proper genoeg is voor bijvoorbeeld vissen.' In de PIME-vijvers meten de leerlingen dan weer de biologische kwaliteit van het water. ‘Na het nemen van de stalen bestuderen de leerlingen in onze vernieuwde ‘agora' met een microscoop de minuscule ongewervelde waterdiertjes die ze net uit de vijver hebben gehaald', zegt Van den Acker.

Het PIME blikt tevreden terug op dit eerste bezoek aan het nagelnieuwe staalnameponton. Ook de leerlingen van Colomaplus uit Mechelen reageerden enthousiast. Alleen deze week al verwacht het PIME nog 14 klasgroepen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio