Grootste duivenmelker aller tijden overleden: Arendonk treurt om Louis Janssen

Louis Janssen, de Eddy Merckx van de duivensport, is gisteren op 100-jarige leeftijd overleden. Foto: tww

Arendonk -

Louis Janssen, de grootste duivenmelker aller tijden, is niet meer. De Eddy Merckx van de duivensport is gisteren op 100-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Arendonk.

In het OCMW-rusthuis van Arendonk is gistermorgen een legende gestorven: Louis Janssen, de laatste van de wereldberoemde Janssen Brothers. Dankzij de gebroeders Janssen groeide Arendonk uit tot het Mekka van de duivensport. Wat Messi en Ronaldo zijn in het voetbal, waren de gebroeders Janssen in de postduivendiscipline.

Als eerbetoon aan Louis en zijn broers werd in juni vorig jaar in Arendonk nog een groot monument onthuld. The world's largest meeting place for pigeons, zo heette het kunstwerk. Een maand eerder haalde Louis zelf nog één keer de wereldpers, toen zijn kinderen en kleinkinderen beslisten om de laatste twintig Janssen-duiven te verkopen via veilinghuis Pigeon Paradise. De ‘verkoop van de eeuw' brak alle records en bracht liefst 556.140 euro op, of gemiddeld meer dan 20.000 euro per duif.

Duurste duif: 50.600 euro

Het duurste beestje ging onder de hamer voor 50.600 euro. De nieuwe eigenaar was een topduivenmelker uit China. De laatste twintig kroonjuwelen van Janssen werden overigens allemaal in een korf naar Azië overgevlogen: zeventien naar China en drie naar Taiwan.

In de duiventil van de familie Janssen in de Schoolstraat in Arendonk werden al vanaf de oorlogsjaren absolute topduiven gekweekt. Hun grootste successen boekten de wereldsterren van Janssen in de jaren '60 en '70. Twintig jaar geleden stopten ze met spelen, waarna ze zich nog alleen bezighielden kweken en verkopen. Maar hun naam en faam bleef. Vanuit alle uithoeken van de wereld kwamen de allerbeste duivenmelkers naar Arendonk om een goudhaantje van Janssen te kopen. De naam Janssen staat in de duivenwereld gelijk met een kwaliteitslabel.

Van de Janssen Brothers vind je vandaag nog tientallen Chinese, Amerikaanse en Russische YouTube-filmpjes op het internet, die nog dagelijks druk bekeken worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio