Zoon Eddie toont onderdelen van levenswerk vader

Heirmanklok zoekt nieuw onderdak

Wie wil, kan zich even koning Boudewijn wanen. Hij onthulde de Heirmanklok op kasteel Walburg. Foto: sl

Sint-Niklaas -

De Heirmanklok keert tijdens het Erfgoedweekend even terug naar Sint-Niklaas. ‘In kasteel Walburg is het allemaal begonnen voor de klok van mijn vader Edgar', vertelt zoon Eddie Heirman (67), de derde generatie uurwerkmakers.

De Heirmanklok is een astronomisch uitgekiend geheel van de hand van Edgar Heirman uit Moerbeke. Het enorme uurwerk heeft een centraal paneel van 2,5 bij 3 meter, zijpanelen en een reeks ambachtelijk vervaardigde figuren in notelarenhout die allemaal op één motor werken. Een onwaarschijnlijke prestatie, die overal lof kreeg toegezwaaid.

Zoon Eddie zag het als broekventje stilaan uitgroeien tot het meesterwerk dat de Heirmanklok werd, een naam die het kreeg van oud-burgemeester Hendrik Heyman van Sint-Niklaas.

‘Mijn vader was aan het uurwerk begonnen in 1938', legt zoon Eddie uit.

‘Het uurwerk met vele ornamenten was af in 1954 en twee jaar later werd het officieel onthuld in Kasteel Walburg in Sint-Niklaas door koning Boudewijn. Schrijnwerkers van de stad Sint-Niklaas maakten de houten panelen, maar alle figuren waren gecreëerd door mijn vader.'

De klok bleef niet in Sint-Niklaas. De publieksinteresse was groot, maar in het Boudewijnpark in Brugge zou de klok wellicht nog een grotere toeristische aantrekkingskracht uitoefenen.

‘Amerikanen en zelfs Japanners hebben er met mijn vaders uurwerk kennisgemaakt', legt Eddie uit.

‘Jammer genoeg is het park overgenomen door een Spaanse financiële groep die er een themapark over de zee van wou maken. Voor de Heirmanklok is er sindsdien geen plaats meer. Momenteel staat het centrale gedeelte van de Heirmanklok in Stekene bij een vriend opgeslagen in een speciale ruimte en de overige panelen en onderdelen in een leegstaande woning in Waasmunster.'

Bezoekers aan het Erfgoedweekend kunnen komend weekend in de Stationsstraat een gedeelte van de Heirmanklok in werking bewonderen.

Behalve filmopnames is er ook een grote kartonnen fotovoorstelling met koning Boudewijn die de klok op Kasteel Walburg onthult en waardoor je voor de grap je hoofd kan steken.

Daarnaast zijn heel wat figuren en onderdelen in kleur te bewonderen en kan je een babbeltje slaan met Eddie Heirman.

‘Ik zal hier elke dag zijn tijdens het Erfgoedweekend, want de klok mag niet verloren gaan', vertelt Eddie.

‘Mijn vader heeft er te veel jaren aan gewerkt. Ik zie nog voor me hoe arbeiders van de stad Sint-Niklaas met de vrachtwagen de klok uit mijn vaders atelier weghaalden. Ik wil de herinnering levendig houden en dat kan alleen als de klok publiek zichtbaar is. Als het nodige materiaal voor een degelijke installatie er is, volstaat dat. Liefst in Sint-Niklaas, want hier heeft de Heirmanklok oorspronkelijk gestaan. Een huurvergoeding hoeft voor mij niet meer, maar dat moeten we met de familie overleggen.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio