Toptalent David Henen (17) wordt gevolgd door Inter, Benfica en Manchester United

'Kleine Ronaldo van Anderlecht' gegeerd door héél Europa

'Kleine Ronaldo van Anderlecht' gegeerd door héél Europa

David Henen (links) Foto: PN

De kans is reëel dat Anderlecht na ­Musonda Jr. (Chelsea), Bossaerts (Man City) en Januzaj (Man U) straks opnieuw een toptalent verliest. David Henen kost vier miljoen, maar Inter lijkt zo'n bod te overwegen voor de dribbelvaardige spits. Een portret.

Door zijn huidskleur, zijn ­opvallende kapsel en zijn dribbels lijkt hij op de Braziliaan Neymar, maar de Italiaanse krant Sport e Vai omschreef David Henen onlangs als ‘de kleine Cristiano Ronaldo' . Het blad was formeel: ‘Inter is klaar om deze baby-bommenwerper te kopen.'

Dat Henen een toptalent is weten de grote Europese clubs al jaren, maar de spits maakte de jongste maanden meer en meer indruk. Met de beloften van Anderlecht won hij in ­februari het prestigieuze jeugdtornooi van Viareggio door AC Milan te kloppen. ­Begin april triomfeerde hij met de U17 in de finale van de ­AEGON Future Cup, het jeugdtornooi van Ajax. RSCA legde toen onder meer ­Barcelona (1-0) en Bayern München (3-0) over de knie.

David Henen speelde weliswaar nog geen minuut voor de A-ploeg van Anderlecht, maar vorig seizoen kreeg hij er wel een driejarig profcontract tot 2015. De komst van de spits naar het Astridpark had een jaar voordien immers al veel stof doen opwaaien, want hij was voorbestemd om een Standard-product te ­worden.

Wanneer hij de profleeftijd van zestien nadert, begint ook Anderlecht interesse te tonen. Arsenal, Leverkusen, Ajax en Man U melden zich ook, maar Henen kiest voor paars-wit. Tot groot ongenoegen van Standard, dat als tegenzet ­talent Anik Koc weghaalt uit Brussel. 

Vraag is of hij ooit voor de A-ploeg van RSCA zal voetballen. Na de jeugdtornooien kwamen de grote clubs hem weer scouten. Man United volgt hem nog, Benfica zag hem aan het werk tegen KV Mechelen en Inter daagde op tegen Gent, toen hij uitpakte met een lob op de paal. Anderlecht vraagt maar liefst vier miljoen voor zijn ­belofte, maar de Milanezen overwegen dat te betalen. Zij willen de ruwe diamant nog bijschaven door hem minder egoïstisch en ­sterker te maken.

Lees het volledige portret in Het Nieuwsblad van donderdag 18 april.

Corrigeer