Kantoren voor Philips TV op universiteitscampus

KBC-toren krijgt klein broertje in Zwijnaarde

KBC-toren krijgt klein broertje in Zwijnaarde

De toren komt vlakbij de E40 en de Grote Steenweg Noord (N60). Er zullen ongeveer 300 mensen werken.

Gent -

Tegen het voorjaar van 2014 verrijst vlakbij de E40 en de Grote Steenweg Noord (N60) in Zwijnaarde een torengebouw waar onder meer de televisie-afdeling van Philips (TP Vision) en iMinds onderdak zullen vinden. De Paepe Group bouwt de kantoortoren van 57 meter hoog, het kleine broertje van de wat verderop gelegen KBC-toren, die 119 meter hoog is.

Een delegatie uit Taiwan was in Gent om samen met vice-rector Luc Moens en Ignace De Paepe een symbolische eerste spadesteek te geven op de terreinen van het technologiepark van de Universiteit Gent. TPV Technology, met hoofdkwartier in Taiwan, is voor 70 procent eigenaar van TP Vision, de exclusieve merklicentiehouder van Philips TV in Europa. De andere 30 procent zit bij het Nederlandse Royal Philips Electronics.

‘Vlak naast de autosnelweg bouwen we een kantoor van 57 meter hoog, met een oppervlakte van 13.000 m2', zegt Ignace De Paepe. Hij hoopt dat het gebouw er tegen het voorjaar van 2014 staat. ‘Wij bouwen de toren en verhuren hem aan TP Vision en iMinds. We zoeken nog andere huurders.' Het ontwerp is van de architecten Jaspers-Eyers, die ook de KBC-toren ontwierpen.

Dat TP Vision naar Gent komt, raakte eind vorig jaar bekend. Het bedrijf doet aan productontwikkeling en werkt aan de slimme televisie , die je toegang tot internet geeft. De keuze voor Gent heeft te maken met de goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en kennisinstellingen van de Universiteit Gent en iMinds, een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat gegroeid is uit UGent en erkend is door de Vlaamse overheid. Het doet onderzoek naar nieuwe ICT-toepassingen. In het nieuwe kantoorgebouw zullen ongeveer 300 mensen werken.

Concentratie

De nieuwe vestiging zal deel uitmaken van een technologiesite, waar ook andere labo's en centra voor ICT en materialenstudie actief zijn.

In dat technologiepark is al een reeks biotechnologiebedrijven gevestigd, naast centra die materialenonderzoek doen. De Gentse universiteit bouwt er zelf een nieuw torengebouw voor haar ICT-groepen en datacentra. Dat gebouw, ontworpen door EVR-architecten, zal dertien bouwlagen tellen en eveneens in 2014 klaar zijn.

Opzet is dat in de zuidelijke stadsrand van Gent een concentratie van hoogtechnologische bedrijven ontstaat. Zij vinden hun plek op The Loop, het technologiepark Ardoyen en straks op het nabijgelegen Eiland Zwijnaarde. Door de sluiting van de R4 zullen ze met elkaar verbonden zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio