Zaterdag en zondag opendeurdag in Lembeek

Boon opent nieuwe lambiekbrouwerij

Boon opent nieuwe lambiekbrouwerij

Jos en Frank Boon in de gloednieuwe brouwerij.

Lembeek -

Op de site van brouwerij Boon openen brouwers Frank en Jos Boon vandaag in bijzijn van Europees president Herman Van Rompuy officieel hun nieuwe lambiekbrouwerij. Hiermee wordt de capaciteit van de brouwerij meteen 2,5 keer groter.

De nieuwe brouwerij Boon is indrukwekkend. Over de bestaande brouwerij aan de Fonteinstraat in Lembeek werd een volledig nieuw gebouw opgetrokken met een nieuwe brouwzaal, maalderij en opslagruimte voor de vaten lambiek, geuze en kriek. Enkel het oude oorspronkelijke koelschip is gebleven.

‘Opvallend zijn onder meer de gigantische watertanks. Ik wilde absoluut dat die watertanks binnen stonden en niet buiten, om condensatie te vermijden bij wisselende weersomstandigheden. Dat heeft allemaal invloed op het brouwproces', zegt Frank Boon. ‘We zijn innoverend. We hebben de modernste snufjes geïnstalleerd. Geuze en kriek mogen dan oude artisanale bieren zijn, dat neemt niet weg dat het materieel waarmee je werkt in orde moet zijn. Ik mag mezelf gerust de meest moderne lambiekbrouwer van het land noemen', stelt Frank Boon.

‘We hebben zes silo's van 25 ton waar we onze grondstoffen kunnen opslaan. Die kunnen vanop de vrachtwagen meteen in bulk hierin gelost worden. Als je weet dat de arbeiders in de oude brouwerij vrachtwagens moeten lossen per zakjes van 25 kilogram, dan kan je daar enkel bewondering voor hebben. Het is zoals een bieruitzetter die nog steeds met paard en kar zou rondrijdengaan', aldus Frank Boon.

‘Dankzij deze nieuwe brouwerij kan ik 2,5 keer zoveel bier maken. Hiermee ben ik voorgoed van een capaciteitsprobleem af. De vraag naar kriek en geuze was de jongste jaren groter dan ik kon bedienen. Vooral van uit het buitenland bleven tot nu toe veel vragen onbeantwoord. Ik heb tot nu altijd de voorkeur gegeven aan mijn binnenlandse verdelers, ook al zij we al in 32 landen aanwezig. Ook mijn zoon Jos is in de brouwerij gestapt, zodat de opvolging is verzekerd', aldus Frank Boon.

De nieuwe brouwerij in de Fonteinstraat in Lembeek is te bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 april van 10 uur tot 17 uur. Speciaal voor de opening en de Toer de Geuze op zondag wordt meteen ook een eenmalig gebottelde Oude Geuze Vat 44 gelanceerd, gebrouwen in 2008 en gebotteld eind augustus 2010.

In het kader van de biermaand in Vlaams-Brabant zijn er ook speciale rondleidingen voorzien in de brouwerij Boon op de zaterdagen 27 april, 4 en 11 mei, telkens om 14 uur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio