Ostend Spirit is weg, Larkspur en Gardenia blijven aan wal

Ferry's van Trans Europa varen (voorlopig) niet meer uit

De rederij ontkent dat ze met financiële problemen kampt. Foto: dji

Oostende -

De afvaarten van Trans Europa Ferries vanuit Oostende zijn sinds gisteren gestaakt. De Larkspur en Gardenia varen voorlopig niet uit. De Ostend Spirit is zelfs definitief verdwenen. Volgens de directie gaat het om een tijdelijk ‘technisch probleem'.

Trans Europa Ferries (TEF) is een dochtermaatschappij van Trans Europa Shipping Lines uit Slovenië, dat sinds 1998 actief is in Oostende. Het bedrijf begon in 2004 een auto- en passagiersdienst op de verbinding Oostende-Ramsgate. Vandaag bestaat de vloot uit twee ferry's: de Larkspur en de Gardenia. Maar beide schepen liggen sinds gisteren aan wal in Oostende.

De laatste afvaart van de Gardenia richting Ramsgate dateert van woensdag 17 april. Nu ligt het werkloos in de Oostendse haven. De Larkspur lag eerder al aangemeerd in Oostende.

TEF verzorgt normaal dagelijks vier overvaarten in beide richtingen van Oostende naar Ramsgate. Een derde schip waarop TEF een beroep doet, de Ostend Spirit, verliet gisteren om 1 uur de Oostendse haven en keerde zelfs niet meer terug. TEF had nochtans eind vorig jaar een overeenkomst afgesloten met de Britse rederij P&O om de Pride of Calais als de Ostend Spirit in de vaart te nemen.

‘De Ostend Spirit was sindsdien gedeeltelijk actief in Oostende, maar werd teruggevorderd door P&O', bevestigt algemeen manager Dominique Penel. Het niet uitvaren van de Larkspur en de Gardenia wijt het management van Trans Europa Ferries aan een technisch mankement. ‘Er zijn tijdelijke technische problemen opgedoken aan beide ferry's, waardoor zowel de Larkspur als de Gardenia zeker tot dit weekend aan wal blijven. We hopen dat tegen maandag de problemen opgelost zijn', zegt Penel.

Bronnen melden dat de rederij met financiële problemen kampt en dat de ferry's aan de ketting liggen. De rederij zou volop in gesprek zijn met de banken om alsnog de zaak te redden. Dat betekent dat er zo'n twintig jobs op de tocht staan in Oostende, maar het management ontkent die geruchten. ‘Wij zijn in Oostende hiervan niet van op de hoogte. We gaan ervan uit dat na dit weekend alles opnieuw zijn gewone gang kan gaan', aldus nog Penel. De website van Trans Europa Ferries was gisteren niet te raadplegen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio